AdvertorialUzman Diyetisyen Zehra Bora, kalori saymayı çok doğru bulmadığını açıkladı
Sponsorlu

Uzman Diyetisyen Zehra Bora, kalori saymayı çok doğru bulmadığını açıkladı


Paylaş
Uzman Diyetisyen Zehra Bora, kalori saymayı çok doğru bulmadığını açıkladı

Kalori saymak ne kadar doğru? Kalori saymayı basit bir matematik olarak değerlendirip kilo verme sürecinin en önemli parçası olduğuna inananlar ve tam tersi görüşte olup kilo verme sürecine hiçbir katkısı olmadığını, tam aksi bu sürece zarar verdiğini düşünenler olarak diyet dünyası iki kutba ayrılmaktadır.

KALORİ SAYARAK KİLO VERMEK MÜMKÜN!

Bir kalori açığı oluşturup kalori sayıldığında veya kalorisi yüksek besinlerden kaçınıldığında kilo verilmesi mümkün ama bu yapılanların sağlıklı beslenme sürecinin sadece küçük bir parçası olduğunu, her bireye uygun olmadığını ve önemli olanın vücut için en iyi olanın seçilmesi gerektiğini unutmamakta fayda var.

EN ÖNEMLİSİ FARKINDALIK!

Kalori saymaya mantıklı bir bakış açısı ile yaklaşıldığında birbirinden farklı besinlerden alınan her kalorinin eşit olmadığı anlaşılmaktadır. Bir paket çikolatadaki 100 kalori, bir meyvedeki 100 kaloriye sağlık ve besin içeriği açısından eşit olabilir mi? Biri doymuş yağ ve rafine şekerle dolu iken bir diğer besin vücuda elzem vitamin ve minerallerle doludur. Bu yüzden kalori saymaktan daha çok yağ ve şeker yüklü işlenmiş ürünler yerine beslenme konusunda farkındalık kazanarak kaliteli protein, sağlıklı yağ ve kompleks karbonhidratlara yönlenmesi tavsiye edilmektedir. Unutulmamalıdır ki kalori saymaya odaklanıldığı sürece besinler sadece bir sayıdan ibaret olmaktadır. Bunun sonunda ise sağlıklı yaşama ve kilo verme sürecinde “Bu çikolata sadece 90 kalori, bugün günlük kalori hedefimin altında kaldım, yiyebilirim.” gibi cümlelerin kurulduğuna sıkça şahit olunmaktadır.

YAPILAN EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİ: VÜCUDUN İHTİYACI OLAN BESİNLERİ KISITLAMAK!

Kaloriye odaklanmak aynı zamanda çoğu sağlıklı besinden  kısıtlanma anlamına da gelmektedir. Özellikle kaloriyi azaltmak için beslenmede yağ tüketiminin oldukça kısıtlandığı aşikar. Yağ tüketimini azaltmak veya hiç yağ tüketmemek günlük alınan kaloriyi azaltmaktadır fakat bunun sonucunda vücuda alınan antioksidanlar veya yağda çözünen vitaminler göz ardı edilmektedir.

Zeytinyağı, zeytin, ceviz, avokado veya çiğ kuruyemişler gibi sağlıklı yağ kaynaklarından alınan yağ ve kaloriyi vücut sevmekte ve emiliminin fazla olması nedeniyle vücuda maksimum verim sağlamaktadır. Vücuda birden çok artısı olan bu besinleri tüketirken kaloriler hesaplanıyor ve olumsuz bir sonuç alınıyorsa kalori saymanın da aslında hiçbir öneminin olmadığı görülecektir.

2020 Nutrient Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmaya göre düşük karbonhidratlı beslenen bireylerin, toplamda daha fazla kalori tüketmelerine rağmen yüksek karbonhidratlı ve düşük kalorili beslenen bireylere göre daha fazla kilo kaybettikleri gözlemlenmiştir.

Son olarak vücut herhangi bir besinden kısıtlandığı zaman diyetin de süresinin kısaldığını ve bir alışkanlığın ne kadar kuralı varsa sürdürmesinin de bir o kadar zorlaştığını akıldan çıkarmamakta fayda var.

 

İlandır.