Beden Sağlığı Aile hekimleri isyan etti: Servis şoförlerine sağlık raporu vermek görevimiz değil

Aile hekimleri isyan etti: Servis şoförlerine sağlık raporu vermek görevimiz değil

Paylaş
Aile hekimleri isyan etti: Servis şoförlerine sağlık raporu vermek görevimiz değil

Servis şoförlerinin her yıl alması gereken sağlık raporu aile hekimlerinin tepkisine yol açtı. Aile hekimlerinin öncelikli görevinin 'koruyucu sağlık hizmeti' olduğuna dikkat çeken İstanbul Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kutbettin Demir, bu yönetmeliği kabul edemeyeceklerini belirterek ilgili maddelerin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu

Son günlerde okul servisleriyle ilgili sıkıntıların çözümü için hazırlanan düzenlemeyle bir dizi önlem alındı. Bu önlemlerden biri de servis şoförlerin her yıl sağlık raporu alması. İçişleri Bakanlığı imzalı yönetmeliğe göre servis şoförleri ve personelinin her yıl "Servis şoförü olabilir” ve "Servis personeli olabilir” içerikli bir sağlık raporunu aile hekimlerinden alması zorunlu hale geliyor.

Yazılı açıklama yapan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, hekimlerinin temel görevinin "koruyucu sağlık hizmeti" olduğunu belirterek bu zorunluluğun aile hekimlerinden alınması çağrısında bulundu.

'RAPOR İŞ YERİ HEKİMLERİNDEN ALINSIN'

Dr. Kutbettin Demir, yaptığı açıklamada Aile Hekimliği Kanunu’nda aile hekimlerine böyle bir yetki ve görev verilmediğini belirterek şunları ifade etti:

"Bu raporların işe giriş ve periyodik muayene raporu kapsamında olduğu ve dolayısıyla İş Yeri Hekimlikleri ya da OSGB'lerden alınabileceği de ortadadır. Neredeyse her kurumun kendi işleyişleri ile ilgili olarak sorumluluğu almamak adına çıkardıkları yönetmeliklere bir madde ekleyerek 'Aile Hekiminden Rapor Alınması' denmesi, gelenek halini almıştır. Bu raporların içeriğine dair hiçbir kıstas belirlenmemesi de bu geleneğin bizleri zor durumda bırakan ikinci kısmıdır.

Servis şoförlerine getirilen bu yükümlülük kamuoyunda sıkıntı yaratan bazı aksaklıkların çözümü adına yapılmış bir değişiklik olabilir. Ne var ki aile hekimlerinin hangi kıstaslar dahilinde, hangi kanuna dayanarak ve ne kapsamda bu raporları vereceği belli olmadan ve bu raporlar ile yaşanmış sıkıntıların nasıl aşılacağı anlaşılamadan ve en önemlisi de Sağlık Bakanlığımızı ve ilgili sivil toplum kuruluşlarımızı bu konunun hiçbir yerinde görmeden çıkarılan yönetmelik hukuken de mesleki olarak da kabul edebileceğimiz bir yönetmelik değildir."

'ŞOFÖRLER İLE HEKİMLER KARŞI KARŞIYA GELİR'

Psikoteknik raporları ve 6331 sayılı iş kanunu dahilinde periyodik muayeneleri aile hekimlerine zorunlu kılmanın kimseye bir faydası olamayacağının altını çizen Dr. Kutbettin Demir görüşlerini şöyle dile getirdi:

"Bu, yönetmeliğin amacına da hizmet etmeyecektir. Aksine sadece mevzuattaki aksaklık ve eksikliklerden kaynaklı sağlıkta şiddetin ekmeğine yağ sürecek, servis şoförleri ile aile hekimlerini karşı karşıya getirecektir.

Bu ve benzeri şekilde içeriği bilimsel hiçbir veri ve araştırmaya dayanmayan, sadece göz boyama işine yarayacağı ve daha fazla sıkıntıya yol açacağı belli olan bu yönetmeliğin ilgili maddelerinin derhal değiştirilmesi Bakanlığımızın da bizlerle ilgili bu tür yüklerin konu olduğu mevzuatlarda, elbette uygulamayı yapacak olan bizlerin temsilcisi olan sivil toplum kuruluşlarının da görüşünü alarak müdahil olmasını ısrarla talep ediyoruz."

'HEYET RAPORU ALINMALI'

Karayolu Trafik Yol Güvenliği Derneği İstanbul Temsilcisi Suat Sarı da aile hekimlerinden rapor alınmasının yeterli olmayacağını söylemiş, mutlaka Sağlık Bakanlığı'nın sürece dahil olması gerektiğine dikkat çekmişti.

Suat Sarı, mutlaka tam teşekküllü hastanelerde heyet raporuyla alınmasının daha doğru olduğunu vurgulamıştı.

Haberin Devamı