Siyaset Akil İnsan: Kürt halkı özgürlüğünü istiyor
Paylaş
Akil İnsan: Kürt halkı özgürlüğünü istiyor

KESK Genel Başkanı ve Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti üyesi Lami Özgen, Şırnak Belediyesi'ni ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, Kürt halkının artık özgürlüğünü istediğini söyledi. Özgen, daha sonra geldiği Mardin'de ise 5 Haziran'da yapılacak bir günlük genel grev için çağrı yaptı

Bugün ilk olarak Şırnak Belediye Başkanvekili Faik Saltan’ı makamında ziyaret eden Lami Özgen, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akil İnsanlar Heyeti’nin çalışmaları konusundaki soruları yanıtlayan Özgen, "Önümüzdeki hafta Diyarbakır merkez ve ilçelerinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başkanımız ve genel sekretirimiz Başbakan ile bir toplantı yaptı.

Bu toplantıda biz kendi çalışmalarımızın bir ön çerçevesini sunduk. Sonuçta bu bölgede hemen hemen bütün illere aynı yaklaşım, aynı tutum var. Yani Kürt Halkı, özgürlüğünü istiyor, dilini, kimliğini, kültürünü istiyor, kendi anadilinde eğitim hakkı istiyor. Halk olarak da sahip oldukları bütün taleplerini anayasal güvence altına alınmasını istiyor. Kendileriyle beraber de Türkiye’deki bütün halkların, bütün dinlerin, bütün inançların ve etnik kökenlerin demokratik taleplerinin de verilmesi ve anayasal güvenceye alınmasını istiyor. Özü itibari ile gelişen ve çatışma-savaştan kaynaklı yaşanan durumlar var, sosyal durumlar var, göçler var, bunların rehabilitasyonuna yönelik ekonomik boyut var, birçok öneri var. Bunların hepsini nihai raporda başlıklaştırarak alt başlıkları ile ve önerilerini oluşturup hükümete sunacağız. Hükümete sunduktan sonra da bizim komisyon kamuoyuna kendi raporunu kısa bir çerçevesini sunacaktır" dedi.

5 HAZİRAN’DA UYARI GREVİ


Şırnak Belediye Başkanvekili Faik Saltan ise, KESK Genel Başkanı Lami Özgen’i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Daha sonra karayolu ile Mardin’e geçen Lami Özgen, burada da Eğitim-Sen Mardin Şubesi’ni ziyaret etti. Burada KESK’e bağlı sendika temsilcileriyle bir araya gelen Özgen, 5 Haziran tarihinde Türkiye genelinde yapılacak bir günlük iş bırakma konusunda hatırlatmada bulundu. Torba yasası olarak bilenen tasarı ile ilgili kamu çalışanlarının tepkisini ortaya çıkarıp hükümete ileteceklerini dile getiren Özgen, "Torba yasasına karşı, KESK olarak biz ilki hafta boyunca Türkiye’nin bütün illerini dolaşarak üyelerini bilgilendirmek istiyoruz.

Bu bilgilendirme süreçlerinde özellikle 25 ve 31 Mayıs tarihleri arasında bütün işyerlerinde bütün kamu çalışanlarının arasında bir referandum yapmak suretiyle kamu çalışanlarının haklarının gasp etmeye yönelik, hükümetin geliştirdiği bu politikaları onaylayıp onaylamayacaklarını, bütün işyerlerinde sandıklar kurmak suretiyle, bunu ortaya koyacağız. Kamu çalışanlarının tepkisini ortaya çıkarıp hükümete ileteceğiz. Ayrıca 5 Haziran’da bir günlük uyarı grevimiz vardır. Bu uyarı grevi çerçevesinde de hükümetin kamu çalışanlarının haklarına yönelik politikalardan vazgeçmesini, vazgeçmediği takdirde bir bütün olarak buna karşı duracağımızı ifade etmek için bu programlarımızı yürütüyoruz" diye konuştu.

Ebubekir KARATOPRAK-Kadir ÜRÜNDÜ/ŞIRNAK-MARDİN, (DHA)

Haberin Devamı