Siyaset 'Akil İnsanlar' Bodrum'da gazetecilerle buluştu
Paylaş
'Akil İnsanlar' Bodrum'da gazetecilerle buluştu

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti üyeleri, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde yerel medya mensuplarıyla biraraya geldi

Heyetin Başkan Yardımcısı Avni Özgürel, çözüm sürecinin başarıyla sürdürüldüğünü belirterek, "Türkiye demokratikleşme sürecinde terör engelini kaldırmaya mecburdur" dedi. Öte yandan toplantının yapıldığı otelin önüne ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle gelen bir grubun protesto gösterisi, çevik kuvvet polisleri tarafından engellendi.

Akil İnsanlar Ege Heyeti üyeleri Avni Özgürel, Baskın Oran, Fadime Özkan, Hasan Karakaya ve Fuat Keyman, Bodrum’daki İsis Otel’de düzenlenen ’Yerel medya bulaşması’nda, gazetecilerle biraraya geldi. İlk sözü alan Özgürel, Türkiye’nin bir demokrasi projesini hayata geçirmek için yola çıktığını belirtti. Türkiye’nin demokratikleşme projesinin, Cumhuriyet’in hediye ettiği proje olduğuna vurgu yapan Özgürel, "Türkiye’nin önündeki en büyük engel terör ve şiddetti. Bu şiddettin ortadan kaldırılabilmesi amacıyla bir girişim başlatıldı. Şu ana kadar görüldüğü kadarıyla başarılı gidiyor. Süreç ilerledikçe destek de artıyor. Türkiye demokratikleşme sürecinde terör engelini kaldırmaya mecburdur" dedi.

İnsanların kafasında, iki ay öncesine kadar ’PKK’ya taviz verilecek mi?’, ’Türk bayrağına bir şey olacak mı?’ gibi soruların bulunduğunu belirten Fadime Özkan da "Ege Bölgesi’nde bu sorular soruların sayısı azaldı. Sürecin selametle ilerlediğine ilişkin aklıselimin olduğunu her toplantıda gördük" diye konuştu.

Sürece Ege Bölgesi’ndeki desteğin yüzde 60’lara ulaştığını ileri süren Akit gazetesi yazarı Hasan Karakaya ise "Türkiye genelindeki destek de yüzde 80. Yola çıkarken bize söylenen tek söz vardı. ’Kan dursun analar ağlamasın.’ Tepkilerle karşılaştık. Uşak’ta kaldırım taşı bile fırlatıldı. İki ay boyunca zorlu bir süreçten geçtik. Netice alınması bizleri mutlu etti. Türkiye bu sorunu aşacak güçte. Birbirini boğazlamak için kullanılan eller öyle sanıyorum ki ülkeyi kalkındırmak için kullanılacak. Türkiye bugün bulunduğu noktalardan çok çok daha ileri noktalara çıkacak" dedi.

BAŞKIN ORAN’DAN İÇKİ YASAĞI ELEŞTİRİSİ


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili eleştiri hakkını saklı tutmak üzere sürece dahil olduğuna ilişkin sözlerini tekrarlayan Baskın Oran, "Başbakan’ın ’Asimilasyon bitmiştir’ sözleri kardeş kavgasına son vermiştir. Kan durmuştur. PKK’ya taviz verildiyse Türkiye’nin dağılmaması için verilmiştir. Bu arada hükümet yasaklayıcı manzumeler dizisi yayınlamaya başladı ki elimiz ayağımız tutuldu. Alkol yasakları örneğin. Bodrum’da 22.00’den sonra içki yasaklanılır mı? İsteyen ayran, isteyen alkol içsin kime ne? Türkiye’de kişi başına tüketilen alkol miktarı 1.2 litreyken, hiçbir içki sorunu yokken, bunu yapmak bana hükümetin ideolojik bir kararı olarak geldi" diye konuştu.

Sürecin ’Ateşkesin sürekli devam etmesi’, ’PKK’nin çekilmesi’ ve ’Çatışmasızlık ortamının olması’ gibi üç ayaklı olduğunu söyleyen Fuat Keyman da "Bu süreçte iyimser olanlardanım. Bence PKK sorunu bitmiştir. PKK ve Kürt sorunun ayırmak mümkün değildir. Ancak Kürt sorunu PKK sorunundan daha büyük bir sorundur. Yeni anayasayla Kürt sorununu çözüm dönemine geçeceğiz" dedi.

Yaklaşık iki saat 15 dakika süren toplantı, basın mensuplarının sorularının ardından sona erdi.

PROTESTOCU GRUBA POLİS ENGELİ

Öte yandan, ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri bulunan İşçi Partisi, CHP ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri toplantıyı protesto etmek istedi. Sloganlar atarak İsis Otel’e yürümek isteyen yaklaşık 60 kişilik gruba çevik kuvvet engel oldu. Polislerle yapılan görüşmeler sonucu grubun, otele 200 metre uzaklıkta kurulan barikata kadar yürümelerine izin verildi.

’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ’Muğla’da akil istemiyoruz’, ’Geldikleri gibi gidecekler’ sloganları atan grup, ’Atatürk’te birleştik’ yazılı pankart açtı. Polis barikatı önünde açıklama yapan İP ilçe temsilcisi Ziya Birol, "Akil insanlar Türkiye üzerinde oynanan oyunların bir parçasıdır. Türk halkı bu oyuna gelmeyecek. Sürece destek olanlardan hesap sorulacak" dedi.

Yaklaşık bir saat otel önünde bekleyen grup ardından dağıldı.

Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)

Haberin Devamı