Bilim - Teknoloji Akıllı şehirlerde yapay zeka ve merkezi yönetim büyük önem taşıyor
Paylaş
Akıllı şehirlerde yapay zeka ve merkezi yönetim büyük önem taşıyor

Akıllı şehirlerde güvenlik için mobilite, bağlantı ve yapay zeka büyük önem taşıyor. Dünya nüfusunun yüzde 66’sının şehirlerde yaşayacağı öngörülürken, bu süreçte güvenlik güçlerinin verimli çalışması de mobil, yapay zeka tabanlı ve ağa bağlı ekipmanlar yardımıyla sağlanacak.

Bireysel çalışan, iletişim kabiliyeti bulunmayan geleneksel çözümlerin birbiriyle haberleşememesi, kapsamlı bir şehir yönetimine geçişi yavaşlatıyor. Buna ek olarak, sahada bireysel olarak çalışan her bir sisteminin merkezi yönetim tarafında süreçleri takip eden bir güvenlik ya da emniyet yetkilisi gibi bir temsilcisi olmasına ihtiyaç duyuluyor. Bu durum, manuel yönetilen, sürekli takibe dayalı ve akıllı olmayan bir şehir yönetimine sebebiyet veriyor. Birbiriyle haberleşemeyen ekipmanların ve sistemlerin kullanımı, olay ve suçluların tespitini yavaşlatıyor.

Haberin Devamı

Entegre, bağlantı kurabilen yapay zeka tabanlı çözümler ise şehir güvenliğine yeni bir yaklaşım getiriyor. Dijital bir ağ üzerinden tam gözetim gerçekleştirilmesine imkan sağlayan yeni nesil teknolojiler, yapay zeka ile birleştiğinde, sadece yerel değil, küresel güvenlik tehditleri de bertaraf edilebiliyor.

Konuyu değerlendiren Ekin Smart City Solutions Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, “Bugün karşı karşıya olduğumuz tehditlerin neredeyse tamamı küresel bağlantılar taşıyor. Yerel güvenlik güçlerinin, bölgesel, ulusal ve uluslararası kurumlarla haberleşebilmesi için akıllı ve güçlü gözetim sistemlerinin olması artık bir zorunluluk haline geldi. Bunu gerçekleştirebilmek için birbirinden ayrı çalışan değil, merkezi olarak yönetilebilen, kendi aralarında haberleşebilen, yapay zeka tabanlı ve bütünleşik çalışabilen dijital sistemlere ihtiyaç var” dedi.

Haberin Devamı

Ekin Smart City Solutions çözüm ailesindeki akıllı güvenlik uygulamalarının başında, Türkiye’de geliştirdikleri kendi yazılımları olan Ekin Red Eagle – Akıllı Şehir Yönetim Sistemi geliyor. Tüm güvenlik sistem ve sensörlerini tek bir noktadan yönetme kolaylığı sağlayan yazılım, sistemler arası haberleşmeyi sağlıyor. Yazılım, yapay zeka tabanlı olması sayesinde, sistem görüntülerini analiz ederek, yüz tanımadan, otomatik plaka tanımaya birçok şehir yönetim fonksiyonunun tek bir çatı altında yönetilmesine imkan sağlıyor. Red Eagle OS, bu sayede retroaktif soruşturmalar ve veri paylaşımı için kanıt bulmayı kolaylaştırıyor. Güvenlik güçlerinin suçluları yakalamasını büyük ölçüde hızlandıran yazılım, 7/24 çalışan dijital bir emniyet gücü ortaya çıkartıyor.

İsviçre’de de kullanılan sistemi değerlendiren Zürih Polis Birliği Başkanı Gerhard Schraub, ”Tüm dünyada emniyet güçleri dijitalleşiyor. Artık 40 yıl önceki anlayışla bir şehir güvenliğini sağlamak mümkün değil. Ekin Smart City Solutions, dünyada yüz tanıma, plaka tanıma, hız ölçümü, park eden araçların takibi ve tam ölçekte video gözetim çözümlerini bir arada sunan tek şirket. Yaptığımız yatırımın karşılığını alıyoruz ve sistemi başka emniyet güçlerine de tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı