Beden Sağlığı Alerjiyle mücadelede deri yama testi!

Alerjiyle mücadelede deri yama testi!

Paylaş
Alerjiyle mücadelede deri yama testi!

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne alerji şikayetiyle başvuranlara, 34 farklı maddeyi içeren deri yama testi yapılarak kişilerin nelere alerjisi olduğu belirleniyor

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, dünyada en fazla alerjiye neden olduğu bilinen 34 farklı maddeyi içeren bantları, kendilerine başvuran hastaların sırtlarına yapıştırdıklarını ve 96 saate kadar varan sürenin ardından da hastanın hangi maddelere alerjisinin olduğunun belirlendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Alerjen maddelerin, kolye, küpe, yüzük, düğme, kemer tokası, bozuk para, anahtar, iğne, ruj, göz kalemi, tıraş kremi ve parfüm gibi birçok kullanım eşyasında bulunabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Neslihan Şendur "Alerji şikayeti ile başvuran hastalara önce o anki mevcut şikayetinin tedavisini veriyoruz. Hasta iyileştikten sonra deri yama testini yapıyoruz. Bu test, kişinin dışarıdan değinilen maddelerden hangisine alerjisi olduğunu ortaya çıkaran bir yöntem. Test, 3 farklı banttan oluşuyor ve 34 farklı maddeyi içeriyor. Bu bant için emdirilmiş kutucuklarda bulunan maddeleri sırta yapıştırdığımızda hangi maddeye karşı alerji varsa bir deri belirtisi olarak ortaya çıkıyor. Bantları pazartesi günü yapıştırıyor, 48, 72 ve 96 saat sonra sonuca ulaşıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

’ALERJİK EŞYALAR KONTROLLÜ KULLANILMALI’

Alerjen maddenin tespiti sonrasında, bu maddeyi içeren günlük kullanım eşyası ve ürünlerin yazılı bulunduğu listenin hastalara verildiğini belirten Prof. Dr. Şendur, "Hasta ile yaptığımız görüşmelerde, hangi alışkanlıkları olduğu, neleri daha fazla kullandığı ve şikayetlerinin hangi durumlarda arttığını saptıyoruz. Test ve görüşmemizin ardından, hastalarda alerjiye neden olan eşyaları tespit ediyoruz. Hastalardan, tespit ettiğimiz eşyaları hayatlarından çıkarmalarını veya kontrollü kullanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Cem ULUCAN/ AYDIN, (DHA)