Gündem Ameliyat masasında elektrik çarptı

Ameliyat masasında elektrik çarptı

Paylaş
Ameliyat masasında elektrik çarptı

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bel fıtığı ameliyatı olurken ameliyat masasında elektrik çarpması sonucu tehlike atlatan Gülnaz Polat, hukuk mücadelesi veriyor

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 6 Kasım 2008 tarihinde meydana gelen olayda, bel fıtığı ameliyatı olan Gülnaz Polat’ı, ameliyatlarda kılcal damarları yakarak kanamayı durduran koter cihazındaki arıza nedeniyle elektrik çarptı.

Polat’ın bacağında 30 santimetre uzunluğunda ve 5 santimetre genişliğinde yanık meydana geldi. Polat ailesinin şikayeti üzerine Sakarya Valiliği idari soruşturma başlattı.

KUSUR BULUNMADI

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda; koter cihazında herhangi bir kusurun bulunmadığı, cihaz giriş fişi ve tek kullanımlık elektrik bağlantı fişi bağlantılarının uzman olmayan kişilerce tamir edildiği, plaka elektrot bağlantı kablosunun izole bant ile sarılan ek yerlerinden elektrik akımının atlamalar yaparak hastada yanıklara yol açtığı belirlendi.

Soruşturma sonucu, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyathanenin sorumlu cerrahının olmaması nedeniyle ameliyatı yapan Opr. Dr. İ.A.’nın ameliyat sırasında kullanılan tüm tıbbi cihaz, alet ve malzemelerden sorumlu olduğu halde bu sorumluluğunu yerine getirmediği görüşü ile doktor hakkında soruşturma izni verildi.

Koter cihazına uygun olmayan tamir işleminin yapılmasından sorumlu oldukları belirlenen Başteknisyen K.G., Başteknisyen Yardımcısı N.B., teknisyenler C.E., S.D. ve İ.B. hakkında da soruşturma izni verilmesine karar verildi.

Bunun üzerine olayda ihmali görülen 5 hastane görevlisi hakkında ‘Adam yaralamak’ suçundan Adapazarı 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Zafer TOKUŞ/Sakarya (DHA)