Dünya Amerika'dan flaş karar: 35 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Amerika'dan flaş karar: 35 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Paylaş
Amerika'dan flaş karar: 35 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

ABD yönetimi, "başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları" kapsamında, Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini istedi

Beyaz Saray, "Rusya'nın Amerikan seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği" ve "Rusya'daki bazı ABD'li diplomatlara taciz" iddiaları kapsamında Obama'nın Moskova'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı.

İlk kez temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen "Rusya bağlantılı siber saldırı" iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı. 7 Ekim'de ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı.

Önceki hafta Rusya'ya yaptırımlar alınacağını açıklayan Obama, "misliyle karşılık vereceklerini" ilan etmişti.

Ruslara ait yerleşkelerin boşaltılmasını istediler


ABD yönetimi, "başkanlık seçimlerine siber saldırı iddiaları" kapsamında, Maryland ve New York eyaletlerinde Rus hükümetine ait iki yerleşkenin yarına kadar boşaltılmasını istedi.

Gözler Putin'in üzerinde


Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesine "mütekabiliyet prensibine" göre karşılık verileceğini ve cevabın ne olacağına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğini söyledi.

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Vladimir Cabarov, ABD'nin, 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmesini istemesine aynı şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

ABD ilk kez isimleri açıkladı


ABD yönetimi, siber saldırı iddialarıyla ilgili olarak 6 üst düzey Rus yetkilisinin ve 5 Rus kurumunun adını da ilk kez kamuoyuna açıkladı. Adı açıklanan Rus yetkililerden ikisinin Rus istihbaratında, 4'ünün ise Rus askeri istihbaratında çalışan kişiler olduğu belirtildi. Aynı kapsamda Rus askeri istihbaratına materyal temin eden 5 firmaya ilişkin de bilgiler aktarıldı.



Amerika'nın Rus diplomatları sınır dışı etme kararına Rusya'dan tepki: 'İki ülke ilişkilerine ciddi zararlar verecek'



Rusya’daki ABD’li diplomatlara taciz iddiaları


Ukrayna krizinden sonra Rus istihbarat ve güvenlik yetkililerinin Rusya’daki Amerikalı diplomatları daha fazla taciz etmeye başladığını iddia eden ABD yönetimi, bugün duyurduğu "Rusya’ya yaptırım paketinde" bu iddiaya karşılık attığı adımları da açıkladı.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından açıklanan Rusya’ya yaptırım paketi içinde "Rusya’da görev yapan Amerikalı diplomatlara artan taciz" iddiaları da yer aldı.

Açıklamada, son iki yıl içinde giderek artan bir şekilde, Rusya’da görev yapan ABD’li diplomatların "uluslararası diplomatik kurallara aykırı
şekilde" rahatsız edildiği vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı John Kirby, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada bu taciz iddialarını hatırlatarak "büyük rahatsızlık duyuyoruz"
demişti. Sözcü Kirby, söz konusu tacizlerin, Washington yönetiminin Ukrayna krizi nedeniyle iki yıl önce Rusya’ya yaptırım uygulaması üzerine artmaya başladığını ifade etmişti. Kirby, konunun doğrudan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de açıldığını hatırlatmıştı.


KARŞILIKLI SINIR DIŞI KARARLARI ALINMIŞTI




ABD yönetimi taciz olaylarının ne şekilde yaşandığını somut olarak dile getirmezken Amerikan medyasında tacizler, "büyükelçilik çalışanlarının
evlerine zorla girilmesi" ve "evdeki mobilyaların yerlerinin değiştirilmesi" gibi örneklerle haberleştirilmişti.

Konuyla ilgili açıklamasında ABD’nin eski Moskova Büyükelçisi Michael McFaul, "Ukrayna’nın işgalinden sonra durum çok daha kötüleşti. Büyükelçilikte savaşta gibi hissediyorduk." değerlendirmesini yapmıştı. Geçen temmuz ayında da ABD’nin Moskova Büyükelçiliğindeki bir Rus
güvenlik görevlisinin Amerikalı bir diplomata saldırması üzerine Obama yönetimi, ismi açıklanmayan iki Rus yetkiliyi sınır dışı etmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, "Rus yetkililer bu konuda spekülasyon yaptıkları için açıklama yapacağım. Rus polisin Moskova
Büyükelçiliğimizde Amerikalı diplomata saldırmasına karşılık olarak 17 Haziran’da iki Rus yetkiliyi sınır dışı ettik" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise, Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) için çalıştığını öne sürdüğü ABD’li diplomatın kendisine kimlik soran
güvenlik görevlisine yumruk attığını iddia etmişti. Moskova da misilleme yaparak iki ABD’li diplomatın sınır dışı edildiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı