Dünya Amerika ekonomisini cadılar kalkındıracak

Amerika ekonomisini cadılar kalkındıracak

Paylaş
Amerika ekonomisini cadılar kalkındıracak

Amerikalıların vazgeçilmez kültürel inancı Cadılar Bayramı (Hallowen) kutlamalarının ekonomiye 7 milyar dolara yakın katkı sağlaması bekleniyor

Milli Perakende Federasyonu (National Retail Federation) tarafından yapılan araştırma, bu seneki katılımın (158 milyon) ve harcamaların geçen yıla göre daha düşük olacağını ortaya koysa da milyar dolarlarla ifade edilen Cadılar Bayramı harcamaları, Washington’da yaşanan bütçe tartışmaları ile krizdeki Amerikan ekonomisinin yüzünü güldürecek.

Haberin Devamı

Milli Perakende Federasyonu tarafından yapılan araştırmaya göre, bu sene Cadılar Bayramı kutlamalarına daha az kişi katılacağının ortaya çıkması, son aylarda başkent Washington’da yaşanan ekonomik tartışmaların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

2012’de 170 milyon kişi kutlamalara katılırken, bu sene katılımcı rakamının 158 milyon olacağı ifade edildi.

Araştırmaya göre, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 66’sı Hallowen kutlamalarına katılacağını açıklarken, bu oran ABD’nin her bölgesinde neredeyse eşit dağılım gösteriyor. Cadılar Bayramı kültürü için her yıl yapılan harcamalar milyar dolarlarla ifade ediliyor.

Tarihte, İrlanda, İngiltere ve Kuzey Fransa’da kutlanmaya başlayan ve Amerika’ da zamanla bir endüstri halini alan kutlamalar, iç piyasalarda dönemlik canlanma meydana getirecek etkiye ulaşmış durumda. Araştırmada, 158 milyon Amerikalı’nın Cadılar Bayramı’nda ailesi veya arkadaşları ile bir kutlama planının olduğu ve bu kutlama için, kostüm, hediye ve benzeri hazırlıklar için toplamda 6.9 milyar dolar harcayacağı öngörülürken, son zamanlarda hükümet kapatması, borçlanma tavanı tartışmaları gibi konulardan zarar gören ABD ekonomisinin bayram nedeniyle yüzünün gülmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Milli Perakende Federasyonu’nun anket sonuçları, yıllık kazancı 50 bin doların altında kalanların kostüm ve şekerleme harcamalarında çok açılmayacakları yönünde sonuçlar verirken, 75 bin dolar yıllık geliri olanların ise geçen yıla göre biraz daha az harcama yapabileceklerini ortaya koyuyor.

YETİŞKİNLER ÇOK PARA HARCIYOR

ABD’de, 31 Ekim’de kutlanacak Cadılar Bayramı için kostüm masraflarının toplamda 2.6 milyar doları bulacağı hesaplanırken, yetişkinlerin çocuklardan daha fazla kendileri için kostüm alımına para harcadıkları ortaya çıktı. Öte yandan ankete katılanların yüzde 14’ü evcil hayvanları için de kostüm satın alacağını söylerken, evcil hayvanlara harcanacak paranın ise 330 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Toplamda 6.9 milyar doları bulması beklenen harcamanın geri kalan 360 milyon doları kartpostallara, 2 milyar doları ise şekerlemeye gidecek. 2012 yılında ise şekerleme için 380 milyon dolar daha fazla (2.38 milyar dolar) harcanmıştı.

Haberin Devamı

Cadılar Bayramı’nın gündüz saatleri daha çok minikler ve ergenlere yönelik kutlamalara ayrılırken, çocukların özel kostümler içinde, mahalledeki her bir evin kapısını çalıp ellerindeki kovaları şekerlemelerle doldurmaları, bu kutlamanın en belirgin özelliği.

Akşam saatlerinde ise yetişkinler, kıyafet baloları veya sokak kutlamalarına katılıyor, geç saatlere kadar, bazen eğlenceli bazen de ürkütücü maske veya makyajlar içinde eğlenmeyi tercih ediyor.

AA