Gündem Ankara'da TRT operasyonu: 68 gözaltı kararı

Ankara'da TRT operasyonu: 68 gözaltı kararı

Paylaş
Ankara'da TRT operasyonu: 68 gözaltı kararı

TRT Genel Müdürlüğü'nde çalışırken FETÖ'den ihraç edilen 68 kişi hakkında gözaltı kararı verildi

Ankara merkezli 12 ilde Fetullahçı Terör Örgüt/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 35 eski TRT çalışanı gözaltına alındı.

12 İLDE OPERASYON


Örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla 68 eski TRT çalışanı hakkında yakalama çıkarıldı. Kararın ardından harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, Ankara merkezli 12 ilde operasyon başlatıldı.

OPERASYONDA 35 ESKİ TRT ÇALIŞANI GÖZALTINA ALINDI



Şüphelilerin başkente getirileceği, firari olanların yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Operasyonda 35 eski TRT çalışanı gözaltına alındı.


Bylock uygulaması nedir?

Bylock, isimli uygulama FETÖ operasyonları ile birlikte gündeme geldi. Telefonlarda mesajlaşmak için kullanılan Bylock özellikle gündemdeki haber ile birlikte merak uyandırdı.

Bylock ne zaman tespit edildi?

FETÖ ile mücadele kapsamında başlatılan soruşturmalarda örgütün klasik iletişim araçlarını kullanmadığı belirlendi. FETÖ'nün çok daha gizli yöntemler kullanabileceği üzerinde duruldu. MİT'in bu yöndeki çalışmaları sonucu örgüt üyelerinin ByLock uygulamasını kullandığı tespit edildi.

Bylock kayıtları nerede?

Örgütün ByLock yazışmalarının deşifre olmasının ardından uygulamanın kaydına da ulaşıldı. By Lock'un ABD'de David Keynes ismi üzerinden piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Sahibi görünenin tabela bir şirket olduğu, arkasında ise örgütten bazı isimlerin bulunduğu belirlendi.

Bylock sunucuları hangi ülkede bulunuyor?

ByLock'un sunucusu ise Litvanya'da çıktı. Yazışma içerikleri ile bu yazışmaları yapanların bilgilerine ulaşmak için yapılan çalışmalar Mayıs 2016'da sonuç verdi. Litvanya'daki sunucuya giren MİT, ByLock verilerini Türkiye'ye aktarmayı başardı. Yapılan analizde ByLock'ta 18 milyon yazışma ve 3,5 milyon e-posta belirlendi.