Pazar Postası Anne ben okula gitmek istemiyorum
Paylaş
Anne ben okula gitmek istemiyorum

Okula gitmek, ana kucağından ilk defa ayrılacak minikler için zor bir süreç. Bazı öğrenciler okula gitmek istemeyecek, ağlayacak, direnecek. hatta annesinin bacağına yapışıp bas bas bağıracak: “Okula gitmek istemiyorum!” diye. Siz sakin ve hazırlıklı olun, yeter. Amerikan hastanesi Pediyatri Bölümü’nden Pedagog Güzide Soyak’a “Çocukların şikayetlerine nasıl cevap verelim?” diye sorduk.

Kezban Yılmaz

Haberin Devamı

ÇOCUĞUNUZ BUNLARI DERSE

● Anne, ben okula gitmek istemiyorum!

Okula gitmenin keyifli yönleri var. Orada sadece öğrenmeyeceksin, yeni arkadaşların olacak. Ben de ilkokula başladığım günlerde senin gibi heyecanlıydım, kaygılıydım. Ayrıca orayı çok da merak ediyordum. İstersen önce bir gidip okulunu tanımaya çalışalım ve neden gitmek istemediğini tekrar konuşalım, olur mu?

● Öğretmenimi sevmedim!

Onu henüz tanımıyoruz. Belki birbirimizi tanımak için biraz sohbet edebiliriz. İlerleyen zamanlarda birbirinizi daha iyi tanıyacağınız için seveceksindir.

● Öğretmenim Ahmet’i daha çok, beni daha az seviyor.

Bu konuyu öğretmeninle konuşmayı deneyelim mi? Belki o senin ne hissettiğini fark etmemiştir.

● Okuldan sıkılıyorum, seni özlüyorum.

Haberin Devamı

Ben de seni özlüyorum ve çok seviyorum. Okulda sıkıcı olan şeyler neler? İstersen önce bunları konuşalım.

● Arkadaşım yok. Kimse benimle oynamıyor!

Senin oynamak istediğin kişiler kimler? Onlarla ne oynamak istersin? Arkadaşlık okul ortamında kıymetli bir şeydir. Onlarla belki dışarıda da görüşebiliriz. Okul dışında kimlerle görüşmek istersin?

● Ya başarılı olamazsam?

Ben her zaman senin yanındayım. Zorlandığın durumlarda benden destek istersen sana seve seve yardımcı olurum.

● Başarılı olmazsam öğretmen beni sevmez.

Öğretmenler öğrencilerini sever ve sana yardımcı olmak ister.

KATI TUTUM SORUNLARI ARTIRIR

Bazı çocuklarda okul korkusu var. Neden kaynaklanır bu korku?

Okul korkusu, anaokuluna başlanan 3-5 yaş döneminde yoğun yaşanır. İlkokul başlangıç, yine bu korkunun görüldüğü ikinci dönemdir. Her yeni durumun uyum sorunu yaşatıyor olması normal. Anneden ayrılık deneyimini ilk defa anaokulu döneminde yaşayan çocuklar, okula gitmeye ikna olmakta zorlanır.

Bu korkuya yakalanan çocuğa aileler ne yapmalı?

Çocuğun okulla ilgili bütün kaygıları dinlenmeli. Okul korkusunun çocuktan olduğu kadar okul ve öğretmen tutumlarından da kaynaklanabileceği unutulmamalı. Okula gitme ile ilgili aile bireyleri ortak tutum içinde olmalı ve çocuğun okula gitmemesine izin verilmemeli. Uzun vedalaşmalardan, kişisel kaygıların yansıtılmasından kaçınılmalı. Ev içinde de çocuğun anne babaya bağımlı olması azaltılmaya çalışılmalı. Tek başına da oynayabileceği oyuncaklar ve oyunlar alınmalı. Ebeveynler, okullar başlamadan önce okul alışverişini çocuk ile birlikte yapmalı.

Haberin Devamı

Öğretmen ne yapmalı?

Bu dönemde öğretmenlerin duyarlı olması gerekir. Öğretileni yapamıyor olmasının çocukta kaygı uyandıracağı unutulmamalı. Öğretmen, önce çocuğun sıkıntısının ne olduğunu sormalı ve bu konuda ona yardım edebileceğini anlatmalı. Katı tutum, bu sorunları artırır. Öğretmen, çocuğa okula gelmesi gerektiğini ve onun öğrenmesini önemsediğini ifade etmeli.