Bebeklik Bebeklerde sadece kafa sıcaklığı neden olur? Baş sıcaklığı nedenleri

Bebeklerde sadece kafa sıcaklığı neden olur? Baş sıcaklığı nedenleri

Paylaş
Bebeklerde sadece kafa sıcaklığı neden olur? Baş sıcaklığı nedenleri

Bebeklerde baş sıcak, vücut normal derece olması birçok ebeveyni telaşlandıran konulardan birisidir. Bu durumla karşılaşan ebeveynler internette araştırma yapmaya başlar. Peki, bebeklerde baş sıcaklığı neden olur? Bebeklerin kafa sıcaklığı neden artar? İşte, bebeklerde kafa sıcaklığı nedenleri...

Bebeklerin kafası bazı dönemlerde vücuduna göre daha sıcak olabilir ve bu belirli bir dereceye kadar normal karşılanır. Fakat derecenin farkına göre bazı hastalıklarında habercisi olabilir. Peki, bebeklerde baş sıcaklığı neden olur? Bebeklerin kafa sıcaklığı neden artar? İşte, bebeklerde kafa sıcaklığı nedenleri...

Haberin Devamı

BEBEKLERDE BAŞ SICAKLIĞI, KAFA ATEŞİ NEDEN OLUR?

Bebeklerin baş sıcaklığı vücut sıcaklığına göre daha fazladır. Bebeğinizin ateşini dereceyle ölçtüğünüzde yüksek çıkmadıysa başının sıcak olması endişelenmenizi gerektirmez.

Öncelikle şunu bildirelim ki bebekte baş kısmı her zaman vücudun diğer kısımlarına göre sıcak olur, bu normal kabul edilir.
Baş ile vücut sıcaklığı birbirinden farklıdır. Kafa bölgesinin daha sıcak olması normal bir durumdur. Bebeğin ateşi 37'den yüksek değilse bir sorun yok demektir. Ateşine koltuk altından baktığınızda normal çıktığı halde alnına dokunduğunuz zaman ateşinin olduğunu hissedebilirsiniz. Bu doğaldır ve bebeklerde sıklıkla karşılaşılır.

Ancak bazı hastalıklar ve sağlık sorunları da bu duruma yol açabilir;

Haberin Devamı
  • D vitamini eksikliği. D vitamini eksikliği bebeklerde kafa sıcaklığının en sık karşılaşılan nedenidir. Bebeklere yapılan kan testi bebekte D vitamini eksikliği olup olmadığını tespit edecektir.
  • Bebekte nezle, grip gibi soğuk algınlığı da bebekte baş sıcaklığının artmasına yol açabilir.
  • Bebeğin kullandığı bazı ilaçlar da yan etki olarak bebeğin kafa sıcaklığını artırabilir.
  • Bazı enfeksiyonel hastalıklar da bebeğin baş sıcaklığını yükseltebilir.
  • "Bebeklerde stres, depresyon mu olurmuş" demeyin! Evet bebekte de depresyona bağlı sıkıntıya bağlı baş sıcaklığı yükselebilir.
  • Bazı metabolizma hastalıkları da yan etki olarak bebekte baş ateşini yükseltebilir.
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları da bebekte kafa ateşi nedenlerindendir.
  • Boğaz enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu ve bebekte diş çıkarma gibi durumlar da bebekte baş ateşini yükseltebilir.
  • Bebeğin annesinin memesini emmesi de belli efor harcamasına neden olup, bebekte başta ateş ve terlemeye neden olabilir.

Bebeğin kafası vücudundan daha büyüktür. Bu nedenle ısı dengesinde baş daha önceliklidir. Kafasının vücudundan daha sıcak olması, vücuduna göre daha fazla terlemesi normaldir. Bebeğin ateşi kaç olmalı? sorusunun cevabında sınır; kulaktan yapılan ateş ölçümünde 37,5, koltuk altından yapılan ölçümde ise 37 derecedir. Ateşinin daha yüksek çıkması ideal olarak değerlendirilmez. Vücut sıcaklığı normalden 0,5 derece fazlaysa önce ateşin kendi kendine düşmesi beklenir. Düşmüyorsa Parasetamol grubu bir ateş düşürücü kullanılabilir. Bebeğinizin ateşi çıktığında en sağlıklısı doktorunuzla görüşmenizdir.

BEBEKLERDE BAŞ SICAKLIĞI NE ZAMANA KADAR SÜRER?

Bu sorunun cevabı her bebek için farklıdır. Ancak bu durumun çoğunlukla 2-3 yaşına kadar devam ettiği söylenebilir.

BEBEKLERDE BAŞ SICAKLIĞI NASIL GEÇER?

Bebeğin baş sıcaklığını düşürmek için doktor önerisiyle ateş düşürücü verilebilir. Aynı zamanda ince ve temiz bir havlu suyla ıslatılarak bebeğin kafasına sarılabilir.

Eczacının, doktorunuzun önerdiği ağrı kesici, ateş düşürücüler de bebeğin baş ateşini düşürmeye yardımcı olabilir.