Doğum Öncesi Endometriozisin doğurganlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Endometriozisin doğurganlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Paylaş
Endometriozisin doğurganlık üzerindeki etkileri nelerdir?

Endometriozis, rahmin iç duvar dokusunun (endometriyum) rahmin dışında bulunmasıdır. Endometriozis rahminizin, yumurtalıklarınızın ve tüplerinizin dışında ve mesane veya bağırsaklarınızda büyüyebilir. Hatta çok nadir de olsa akciğerlerde bile büyüdüğü saptanmıştır. Bu doku, bulunduğu bu rahim dışı yapıları tahriş ederek bu organlarda ağrı ve yapışıklıklara (skar dokusu) neden olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ercan Baştu, endometriozisin doğurganlık üzerindeki etkilerini sizler için anlattı.

 

Endometriozis olup olmadığımı nasıl anlarım?

Haberin Devamı

Endometriozisli birçok kadın, özellikle adet döneminde, idrar yaparken, dışkılamada veya cinsel ilişki esnasında ağrı yaşarlar. Bazı kadınlarda ise hiçbir belirti görülmez. Endometriozis hamile kalmayı zorlaştırabilir. Aslında, kısırlık yaşayan kadınların yüzde 30 ila 50'sinde endometriozis vardır.

Bazen endometriozis yumurtalığınızın içinde de büyüyebilir ve bu durum yumurtalık kisti (endometrioma) oluşturabilir. Endometriomanın halk arasındaki tabiri çikolata kistidir. Çikolata kisti diğer endometriotik dokulardan farklı olarak ultrasonda tespit edilebilir. Endometriozisin olup olmadığını kesin teşhis etmenin tek yolu ise endometriozis hastalığında tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından detaylı muayene ve gerektiğinde laparoskopi adı verilen cerrahi bir işlemdir.

Haberin Devamı

Endometriozis kısırlığa neden olur mu?

Endometriozisiniz varsa, hamile kalmanız daha zor olabilir. Endometriozis doğurganlığı çeşitli şekillerde etkileyebilir. Bozulmuş pelvis anatomisi, yapışıklıklar, yaralanmış fallop tüpleri, pelvik yapıların iltihaplanması, bağışıklık sistemi işleyişinin değişmesi, yumurtaların hormonal ortamındaki değişiklikler, hamileliğin implantasyonunun bozulması ve yumurta kalitesinin değişmesi gibi sorunlar görülebilir.

Ameliyat sırasında endometriozisin ne kadar yayıldığı, bulunduğu yerler ve derinliği değerlendirilebilir ve hastalığın evresi tanımlanabilir. Bu evreleme, endometriozisinizin minimal (evre 1), hafif (evre 2), orta (evre 3) veya şiddetli (evre 4) olarak kabul edilip edilmediğini belirler. Özellikle ileri evre endometrioziste (evre 3 veya 4), yaygın yara dokuları, tıkalı fallop tüpleri ve hasarlı yumurtalıklar sebebiyle kadınlar, hamile kalmakta güçlük çekerler ve sıklıkla tüp bebek (IVF) gibi ileri doğurganlık tedavisine ihtiyaç duyarlar.

Endometriozis nasıl tedavi edilir?

Endometriozis hastalığı ilerlemek ve yayılmak için kadınlık hormonu olan östrojene ihtiyaç duyar. Doğum kontrol hapları ve östrojeni azaltan veya bloke eden diğer ilaçlar ağrı belirtilerini iyileştirmede etkili olabilir. Hamile kalmak isteyen hastalar için, hamile kalma çabalarından önce tıbbi tedavi düşünülebilir, ancak bu tedavi genellikle hamile kalabilme oranlarını iyileştirmez.

Haberin Devamı

İleri evre endometriozisin tedavisinde ameliyat gerekebilir. Doktorunuz mutlaka endometriozis ameliyatlarında tecrübeli olmalıdır. Ameliyat esnasında hastalıklı dokunun yayıldığı alan ve organlardan doku özenle çıkarılır. Cerrahi tedaviden sonra, hamile kalma oranınız iyileşebilir. Tüp bebek tedavisi (IVF) ile hamile kalmaya çalışan hastalarda cerrahi ve medikal tedavinin kombinasyonu faydalı olabilir. Genel olarak, tedavi her hasta için kişiye özel olarak planlanabilir, buna sebep her hastanın kendine özel süreci olmalıdır. Örneğin; yaş, hamilelik arzusu, yumurtalıklarının güncel durumu, endometriozis belirtilerinin yaşam kalitesini ne kadar etkilediği, endometriozisin vücutta hangi oranlarda ne kadar yaygın olduğu gibi...