Doğum Öncesi Gebelik diyabeti tanısı nasıl konur? Gebelik diyabeti neden olur?

Gebelik diyabeti tanısı nasıl konur? Gebelik diyabeti neden olur?

Paylaş
Gebelik diyabeti tanısı nasıl konur? Gebelik diyabeti neden olur?

Gebelik döneminde ve gebelikle birlikte ortaya çıkan diyabet sorununu Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir sizler için anlattı.

Dengeli ve sağlıklı beslenme hem gebelik öncesi dönemde hem de gebelik döneminde oldukça önem taşır. Düzenli ve sağlıklı beslenme düzeni hem anne adayının hem de bebeğin gelişimine katkıda bulunur.

Haberin Devamı

Gebelik diyabeti nedir?

Gebelik diyabeti diğer bir ifade ile gestasyonel diyabet gebeliğin ikinci aşamasında ortaya çıkan diyabet şeklidir. Anne adayında daha öncesinde diyabet bulunmasa bile gebelik ile beraber gelişebilir ve doğum sonrası kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır.

Gebelik boyunca hormon dokuları insülin direncine neden olur. Kan şekeri yükselmesi ile insülin ihtiyacı artar. Anne adaylarının yalnızca %2-4’de görülen bu hastalık genellikle gebeliğin 24. ve 28. haftalarında kendini belli eder. Ancak gebelik diyabeti yaşayan kadınların daha sonra kalıcı tip 2 diyabete yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

Gebelik diyabeti için risk olan faktörler nelerdir?

Kişiden kişiye değişiklik gösterse bile karşılaşılan faktörler şu şekildedir;

- Ailede diyabet geçmişi

Haberin Devamı

- Kilolu olma

- 35 yaş ve üzeri gebe kalınması

- Daha önce 4 kilo ve üzeri doğum yapılması

Gebelik diyabeti tanısı nasıl konulur?

Şeker yükleme testi 24. ile 28. haftalar arasında yapılmaktadır. Anne adayına 50 gram kadar şeker içirilir ve yaklaşık bir saat sonra kanındaki glikoz seviyesi kontrol edilir. Ölçülen glikoz seviyesi 140mg/dl değerinin altında ise gebelik diyabeti şüphesi ortadan kalkar. Ancak bu seviyenin üzerinde bir değer ölçülürse glikozla ile bir test daha yapılır ve sonucuna göre teşhis koyulur.

Anne adayı gebelik süresince nasıl beslenmelidir?

Anne adayı gebelik döneminde sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenine geçiş yapmalıdır. Günde 3 öğün olacak şekilde gerekli olan vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alması önemlidir. Dikkat edilmesi gerekilen vitamin ve mineraller şu şekildedir;

- Kalsiyum

- Demir

- Folik Asit

Vitaminlerin kaynağı taze sebze ve meyvelerdir. Fazla ya da az pişmiş, dondurularak uzun süre bekletilmiş yiyecekler ise vitaminlerini kaybedeceği için tercih edilmemelidir. Konserve besinler yerine taze ürünleri almak daha doğru olacaktır. Özellikle etli yemekler yemeden hemen önce pişirilmelidir.

Posta.com.tr