Doğum Öncesi Gebelikte günde yarım fincan kahve çocuğunuzun boyunu 2 santim kısaltıyor!

Gebelikte günde yarım fincan kahve çocuğunuzun boyunu 2 santim kısaltıyor!

Paylaş
Gebelikte günde yarım fincan kahve çocuğunuzun boyunu 2 santim kısaltıyor!

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi tarafından yayınlanan yeni çalışmada, gebelik sırasında her gün sadece yarım fincan kahve içmenin, çocuğunuzun boyunu 2 santim kısalttığını öne sürüyor. Çalışma için Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşları 4 ila 8 arasında yaklaşık 2500 çocukla görüşüldü.

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi (JAMA) tarafından 1 Kasım'da yayınlanan yeni bir araştırma hamilelik sırasında her gün sadece yarım fincan kahvenin ilkokula ulaşana kadar çocuğunuzun boyunu yaklaşık 2 santim kısaltabileceğini öne sürüyor. Çalışmada kafeinin fetüs tarafından metabolize edilmeyen ve bunun yerine dokuda biriken bir uyarıcı olduğunu belirtildi.

Haberin Devamı


Ondan fazla doktor ve araştırmacı arasındaki işbirliğinin sonucu olan çalışma için Amerika Birleşik Devletleri'nde 4 ila 8 yaşları arasındaki yaklaşık 2.500 çocukla anket yapıldı. Annelerin kahve tüketimini kendi kendilerine bildirmelerine dayanan önceki benzer çalışmaların aksine, bu çalışmada kafein ve metaboliti paraksantin düzeylerinin kesin olarak belirlenmesi için kan örnekleri kullanıldı.

Çalışmada, "Yaklaşık 2 cm'lik bir boy farkının klinik sonuçları belirsiz olsa da, boy için bulgularımız, anneleri hamilelik sırasında sigara içen çocukların bulgularına büyüklük olarak benzer" dendi

"Hem hamile hem de hamile olmayan bireylerde çoklu kardiyometabolik hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirilen daha kısa boyları sürekli olarak gözlemledik. Olası eş hastalıklar arasında diyabet ve obezite de bulunuyor."

Haberin Devamı

Günde sadece yarım fincan kahve hamile kadınların daha küçük bebekler doğurmasına neden olabilir!

Daha önceki çalışmalarda, hamilelik sırasında ılımlı kahve tüketiminn dahi bebekte düşük doğum ağırlığına yol açabildiği belirtilmişti. Her ne kadar kahvenin çocukların boyunu neden kısalttığı belirsizliğini koruyor olsa da çalışma kafeinin fetüs tarafından metabolize edilmeyen ve bunun yerine dokuda biriken bir uyarıcı olduğunu belirtiliyor.

Eunice Kennedy Shriver Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü'nden (NICHD) Dr. Katherine Grantz bir basın açıklamasında "Daha fazlasını öğrenene kadar sonuçlarımız hamilelik sırasında kafein içeren içecekleri sınırlamanın veya bunlardan vazgeçmenin ihtiyatlı olabileceğini gösteriyor" demişti.

Çalışmanın, bebeğin anne karnındayken kafeine maruz kalmasının çocuklarda uzun vadeli büyüme etkileri olup olmadığını belirlemek için önemli olduğu açıklandı.