Doğum Öncesi Gebelikte hipertansiyon uzun dönem komplikasyonları

Gebelikte hipertansiyon uzun dönem komplikasyonları

Paylaş
Gebelikte hipertansiyon uzun dönem komplikasyonları

Normal zamanda görülmeyen birçok sağlık problemi gebelikle birlikte ortaya çıkabilir ve bazı kişilerde hamileliğin son bulmasıyla bilirlikte yok olabileceği gibi kimi insanlarda da kalıcı bir rahatsızlık halinde devam edebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Emine Zeynep Yılmaz, gebelikte hipertansiyon uzun dönem komplikasyonları hakkında bilgi verdi. // POSTA.COM.TR

Gebelikle birlikte çıkan ve ciddi problemlere neden olan hipertansiyon, hem anneyi hem de bebeği etkiler. Hipertansiyon sorunu ile karşılaşanlar gebelik boyunca ve doğumdan sonra sürekli olarak tansiyon takibi yapmalı ve gerekli görülürse düzenli ilaç kullanmalıdır.

Haberin Devamı

GEBELİKTE HT UZUN DÖNEM KOMPLİKASYONLARI

‘Kan basıncı’, her kalp atışı ile kanın damar duvarına yaptığı basınçtır. Yüksek kan basıncına ‘hipertansiyon’ denir. Büyük tansiyon ≥ 140 mmHg veya küçük tansiyon ≥ 90 mmHg ise ‘hipertansiyon’ tanısı konur. Bilindiği gibi birçok olumsuz sonuca yol açan hipertansiyon, gebelikte anne ölümünün en sık sebeplerindendir. Gebelik boyunca anne ve bebekte çok çeşitli problemlere yol açan gebelik hipertansiyonunun tedavisi uygun doğum zamanlamasıdır. Ancak gebelik tansiyonu kalıcı olabilir ve kalıcı ilaç kullanımı gerektirebilir. Gebelikte yüksek tansiyon gelişenlerde ileri dönemlerde hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı riski artar. Bu yüzden doğum sonrası da sıkı tansiyon takibi yapılmalı, tuz kısıtlaması ve beslenme konusunda dikkatli olunmalı; 12 haftadan fazla tansiyon yüksekliği sürerse hemen dahiliye uzmanına başvurulmalıdır. Tansiyonu normale dönenler ise yaşam tarzı değişiklikleri (düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, kilo verme) düzenli tansiyon takibi ve metabolik faktörlerin kontrolü önerilir. Bu kişiler düzenli böbrek ve kalp fonksiyonları ve göz muayenesi yaptırmalıdırlar.

Haberin Devamı