Doğum Öncesi Hamilelik öncesi ve hamilelikte yapılması gereken aşılar

Hamilelik öncesi ve hamilelikte yapılması gereken aşılar

Paylaş
Hamilelik öncesi ve hamilelikte yapılması gereken aşılar

Anne olmak isteyen birçok kadın sağlıklı bir gebelik geçirebilmek ve bebeğini sağlıkla kucağına almak için dikkat etmesi gereken bazı şeyler var. Bunların başında kan değerleri, veya tedavi edilmesi gereken hastalıklar geliyor. Aşı ise uzun yıllardır hayati önem taşıyan ve kişiyi birçok hastalıktan koruyan bir uygulama. Uzmanlara göre hamilelikten önce veya hamilelik sırasında kadınların olması gereken bazı aşılar var.

Anne olmak için uğraşıyor ya da bebeğinizi kucağınıza almak için gün mü sayıyorsunuz? Bunun için ufak çaplı bir sağlık taramasından geçin ve doktorunuza hamilelik öncesi veya hamilelikte yapılacak aşılar hakkında danışın.

Haberin Devamı

HAMİLELİKTEN ÖNCE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Suçiçeği (Varisella)

Suçiçeği, çocukluk hastalıklarından birisidir. Fakat bazı kişiler çocukluk çağında suçiçeği geçirmemiş olabiliyor. Yetişkinlikte suçiçeği geçirmek ise oldukça tehlikeli.

Yapılan kan tahlilinde su çiçeğine karşı bağışıklığınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Daha önce iki doz suçiçeği aşısı almadıysanız, dört ila sekiz hafta arayla iki doza ihtiyacınız olacaktır.

Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık (MMR)

Bunların üçü de çok rahatsız edici hastalıklar olmanın yanı sıra, kızamıkçık - yani Alman kızamık - düşük ve doğum kusurlarına neden olabilirken, kabakulak enfeksiyonu düşük yapma riskini artırır ve kızamık erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek olasılığını artırır. Dahası, hamilelik sırasında MMR aşısı yaptıramazsınız .

Haberin Devamı

Aşı kayıtlarınız gençken MMR aşısı olduğunuzu gösteriyorsa, ömür boyu korunduğunuzu ve ek doza ihtiyacınız olmadığını unutmayın. Bununla birlikte, çocukluk programına göre aşılanmadıysanız, aşı olmanız ve hamile kalmaya çalışmadan önce bir ay beklemeniz gerekir.

Hepatit B

Karaciğere saldıran bu viral enfeksiyon için yüksek risk altındaysanız - örneğin, bir sağlık çalışanısınız ve enfekte kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla temas halindeyseniz, hepatit B bu şekilde bulaşırsa o zaman HepB aşısı konusunda güncel olduğunuzdan emin olmanız akıllıca olur.

Hepatit B doğmamış bir bebeğe geçebilir ve karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine yol açabilir.

HPV

İnsan papilloma virüsü (HPV) , çoğu rahim ağzı kanseri ve genital siğilden sorumludur. Şu anda, 11 ila 12 yaş arası çocuklar için iki doz HPV aşısı önerilir, ancak 9 yaşındaki çocuklara da verilebilir.

Ayrıca, daha önce çocukken aşılanmamış olan kadınlar için 27 yaşına kadar ve erkekler için 22 yaşına kadar genç yetişkinler için önerilir. 27 ila 45 yaşları arasındaki yetişkinler, henüz almamışlarsa, aşı almaları gerekip gerekmediğini öğrenmek için doktorlarıyla konuşabilir.

HAMİLELİK SIRASINDA YAPILAN AŞILAR

Grip aşısı

Grip aşısı , yetişkinler için çok rahatsız edici ve hamile kadınlar, bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve kronik tıbbi durumu veya bağışıklık sistemi zayıf olan herkes için çok daha ciddi (hatta ölümcül) olabilen bazı grip türlerinin önlenmesine yardımcı olur.

Haberin Devamı

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), hamile olan tüm kadınların soğuk algınlığı ve grip mevsiminde, tercihen mevsimin başında veya ideal olarak Ekim ayı sonlarında grip aşısı olmalarını önerir. Grip mevsimi Ekim'den Nisan'a ve hatta Mayıs'a kadar sürebilir.

Tetanoz, Difteri ve Boğmaca (Tdap)

Tetanoz, derideki bir çatlaktan vücuda girebilen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu bakteriler tarafından üretilen bir toksin, kas spazmları ve nöbetler gibi sinir sistemi semptomlarına neden olur. Difteri ve boğmaca (boğmaca) bakterileri öksürme ve hapşırma yoluyla yayılır ve ciddi solunum problemlerine neden olur. Yetişkin aşısına, üçünden de korunma için Tdap denir: tetanoz, difteri ve boğmaca.

Tüm kadınlar , her hamileliğin 27 ila 36. haftaları arasında, tercihen bu aralığın ilk birkaç haftasında Tdap aşısını yapmalıdır. Bununla birlikte, ülkede bir salgın nedeniyle boğmaca riski altındaysanız veya cildinizde derin bir kesik varsa ve tetanoz aşınız varsa, aşının hamileliğin erken döneminde alınması da güvenlidir.

Haberin Devamı