Doğum Öncesi Kritik araştırma sonucu: Sezaryen doğum çocuklarda lösemi riskini artırıyor mu?

Kritik araştırma sonucu: Sezaryen doğum çocuklarda lösemi riskini artırıyor mu?

Paylaş
Kritik araştırma sonucu: Sezaryen doğum çocuklarda lösemi riskini artırıyor mu?

Hematological Oncology dergisinde sezaryen ile doğan çocuklarda kan kanseri riskinin daha fazla olduğuna dair büyük bir meta-analiz yayınlandı. Yingzhu Yang ve ekibi tarafından yayınlanan bu çalışmada, 16 önemli çalışma birlikte analiz edildi ve normal doğum ile doğan çocuklara kıyasla sezaryen ile doğanlarda çocukluk çağı lösemileri yüzde 8 daha fazla bulundu. Uzmanlar 'Tıbbi zorunluluk yoksa sezaryen değil normal doğum tercih edilmeli' diyor!

Çocukluk çağı lösemisi ve sezaryen doğum ile normal doğum arasındaki ilişki hakkında yapılan çalışma çocukluk çağı kan kanseri riski konusunda önemli bulgular ortaya koydu.

Haberin Devamı

24 Ağustos'ta çevrimiçi olarak yayınlanan sistematik bir inceleme ve meta-analize göre, Ningbo Kadın ve Çocuk Hastanesi'nden Yingzhu Yang ve meslektaşları, sezaryen ve çocukluk çağı lösemisi arasındaki ilişkiyi değerlendiren çalışmaları belirlemek için sistematik bir literatür taraması yaptılar.

İncelenen birincil sonuç, vajinal yolla doğanlara karşı sezaryen yoluyla doğan çocuklarda lösemi riskiydi. Buna göre 16 çalışmayı temel alan araştırmacılar, sezaryen doğumun, vajinal doğuma kıyasla çocuklarda çocukluk çağı lösemi riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldular.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, sezaryen ile doğan çocuklarda kan kanseri riskinin daha fazla olduğunu kaydetti. 

“SEZARYEN İLE DOĞANLARDA RİSK DAHA FAZLA”

Haberin Devamı

“Ülkemizde tüm uyarılar ve önlemlere rağmen maalesef sezaryen oranları hala yüksek seviyelerde seyrediyor” diyen Prof. Dr. Coşkun, sezaryen ile doğan çocuklarda riskin daha fazla olduğunu söyledi. Sezaryenin tıbbi gereklilik halinde oldukça faydalı bir doğum şekli olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun, tıbbi zorunluluk olmadığı durumlarda sezaryenin değil normal doğumun tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Geçtiğimiz ay Hematological Oncology dergisinde sezaryen ile doğan çocuklarda kan kanseri riskinin daha fazla olduğuna dair büyük bir metaanaliz yayınlandı. Yingzhu Yang ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu çalışmada, 16 önemli çalışma birlikte analiz edildi ve normal doğum ile doğan çocuklara kıyasla sezaryen ile doğanlarda çocukluk çağı lösemileri yüzde 8 daha fazla bulundu. Elektif dediğimiz planlı sezaryenler de bu risk artışı yüzde 39’a kadar yükselirken acil endikasyon ile yapılan sezaryenlerde bir risk artışına rastlanılmadı.

“SEZARYEN İLE DOĞANLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE GELİŞİM BOZUKLUKLARI OLDUĞUNU BİLDİREN ÇALIŞMALAR VAR”


Prof. Dr. Coşkun, sezaryen ile doğumlardaki riskin nedenine ilişkin “Normal vajinal doğumun en önemli faydalarından birisi çocukların doğar iken, vajinal geçiş esnasında faydalı bakterileri alması. Bu bakteriler sayesinde immün sistemin çok daha güçlü olduğu kabul ediliyor. Bu risk artışı belki bu durumla ilişkili olabilir. Ayrıca sezaryen ile doğanlarda dikkat eksikliği ve bazı gelişim bozukluklarının da daha sık olduğunu bildiren çalışmalar bulunmakta. Gerek doktorlarımız gerekse halkımızın tıbbi zorunluluk olmadıkça normal doğumu tercih etmeleri önemli. Bu konuda halka yönelik bilgilendirme çalışmaları fayda sağlayacaktır.” dedi.

Haberin Devamı