Doğum Öncesi 10 kadından 6'sında var ama belirti vermiyor! Fark edilmezse sonuç vahim

10 kadından 6'sında var ama belirti vermiyor! Fark edilmezse sonuç vahim

Paylaş
10 kadından 6'sında var ama belirti vermiyor! Fark edilmezse sonuç vahim

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Melih Gündüz, halk arasında iyi huylu ur olarak bilinen miyomların kabızlıktan düşüklere kadar pek çok sağlık sorununa yol açtığını belirtti. Gündüz, çoğunlukla belirti vermeyen miyomların 10 kadından 6'sında görüldüğüne dikkat çekerek, kadınları jinekolojik muayene yaptırmaları konusunda uyardı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Melih Gündüz, kadınların hayat kalitesini düşüren bazı miyomların alınması gerektiğini belirterek, endoskopik ve robotik cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulması gerektiğinin altını çizdi. 

Haberin Devamı

BELİRTİ VERMİYOR AMA SONUÇLARI KORKUTUCU OLABİLİR

Miyomların şişkinlik, kabızlık, kanama fazlalığı, sistit, infertilite (kısırlık), düşük yapma, erken doğum gibi belirtiler verdiğine değinen Dr. Gündüz “Ancak miyomların büyük bir kısmı hastalarda şikâyete neden olmadan seyredebilir, bunların pek çoğu jinekolojik muayene sırasında fark edilir. Yine de bazı miyomlar, özellikle büyük olanlar mesaneye baskı yapıp mesanenin esnemesini engeller, bu da sık idrara çıkma sonucunu doğurabilir” dedi.

EN YAYGIN KADIN HASTALIKLARINDAN BİRİ

Dr. Gündüz, miyomların her 10 kadından 6’sında görülme sıklığıyla en yaygın kadın hastalıkları arasında yer aldığını, ancak belirti vermediği için bazı kadınların miyomu olduğunu bilmeden yaşamlarına devam ettiklerini dile getirdi. Sıklıkla 30-45 yaş aralığında rastlanan miyomların ergen ve genç erişkin yaş gruplarında nadiren görüldüğünü, bununla birlikte daha önce miyom ameliyatı olanlarda miyomun tekrar etme ihtimalinin daha fazla olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

''ÖSTROJEN HORMONU MİYOMU BÜYÜTÜYOR''

Miyomun belirli bir nedeni olmadığına dikkat çeken Dr. Gündüz “Ancak östrojen hormonu miyomun büyümesine sebep olur. O sebeple gebelikte miyomlar büyürler. Vücudun hormon sisteminden etkilendikleri için, menopoz sonrası dönemde küçülme eğilimindedir” diye konuştu. Genellikle belirti vermediği için jinekolog kontrolü sırasında fark edildiğini vurgulayan Dr. Gündüz, kesin tanı konulması için hastanın öyküsünü öğrenir ve fizik muayene gerektiğini, yüksek çözünürlüğe sahip ultrason teknolojisi sayesinde de mercimek büyüklüğündeyken dahi miyomların tespit edilebildiğini anlattı.