Anne - Çocuk Zeki doğan çocuklar için bunları tüketin

Zeki doğan çocuklar için bunları tüketin

Paylaş
Zeki doğan çocuklar için bunları tüketin

Hamilelik sürecinde tükettiğiniz besinler bebeğinizi doğrudan etkiliyor. Hamileyken özellikle tüketmeniz gereken bazı besinler, bebeğinizin gelişimi için oldukça faydalı… Hatta öyle ki uzmanlar çocuklarınızın zekasını bile etkileyebileceğini belirtiyor. Posta.com.tr okurları için daha sağlıklı bebekler için hamileyken tüketilmesi gereken gıdaları uzmanından öğrendik.

Bahar Saygılıer / Posta.com.tr | Bebeğinizin beyin ve sinir gelişimi anne karnında ilk haftalarda oluşmaya başlar. Döllenen yumurta rahime yerleştikten sonra susam tanesi kadar olan bebeğiniz hızla büyümeye başlar. Henüz hamile olmadan bile önemli olan beslenme düzeniniz bu dönemde daha da önemli olmaya başlar.

Haberin Devamı

Bebeğiniz karnınızda hızla gelişiyorken şimdiden geleceğiyle ilgili hayaller kurmaya başlarsınız ve sağlıklı dünyaya gelmesi için elinizden geleni yapmaya hazırsınızdır. Bebek gelişiminde kalıtım yoluyla aktarılan genlerin etkisi olduğu kadar beslenme de önemlidir.

Posta.com.tr okurları için açıklamada bulunan Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, “Bebeğiniz için sağlıklı ve başarılı geleceğinin anahtarı sizin elinizdedir.” Diyor ve doğru beslenme ile doğumsal anomalileri önleyebileceğinizi ve bebeğinizin gelişimi en sağlıklı şekilde tamamlayabileceğiniz belirtiyor.

AVOKADO TÜKETİN!

Uzman Diyetistyen Didem Küçük, bebek için oldukça önemli olduğu bilinen Folik asitin özellikle gıdalar aracılığıyla desteklenmesinin öneminden bahsediyor.

Haberin Devamı

“Folik asit, anne karnındaki bebeğin beyin, omurilik ya da omurgasında herhangi bir sorun oluşmasını önler, beyin ve sinir gelişimine katkı sağlar. Bu nedenle gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk 3 ayında, günde 0,4 mg. folik asit alınması önerilir. Takviye gıdalar elbette önemlidir. Ancak beslenme ile desteklenmesi gerekir.”

Uzm. Dyt. Küçük, 1 orta boy avokadonun günlük folik asit ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşıladığının altını çiziyor. “Toplam kalori alımı göz önünde bulundurularak, günde 1 adet avokado tüketilmelidir.”

Avokadoyu sevmiyorsanız limon ve az miktarda karabiber ekleyerek tüketebilirsiniz. Bulantınız üzerinde az miktarda bal gezdirerek tüketilebilir. Bu şekilde de tüketemiyorsanız ekmeğinizin üzerine labne peyniri gibi püre halinde sürebilirsiniz.

Dyt. Küçük, avokadonun beyin – sinir gelişimine etkisinin dışında gebelikte sağlık için birçok faydalı içeriği bulunduğunun belirtiyor ve kilo konusunda uyarıyor.

“Avokadonun yüksek kaloride olduğu unutulmamalıdır. Diyetisyeninizin sizin için önerdiği porsiyonların dışına çıkmayınız.”

CEVİZ TÜKETİN!

Uzman Diyetisyen Didem Küçük, hamilik sürecinde ceviz tüketiminin de beyin gelişimine katkı sağlayabileceğini belirtiyor.

“Ceviz yüksek miktarda omega – 3 içermektedir. Bir insan beyninin yaklaşık % 60’nın yapısal karakterli yağlardan meydana geldiği, beynin düzgün ve kesintisiz çalışabilmesi için bu yağlara özellikle de omega-3 yağ asidine ihtiyaç duyduğu belirtilmektedir. Bu nedenle ceviz tüketimi beyin gelişiminde doğrudan etkilidir.”

Haberin Devamı

Beyin çalışmak için gümüş elementine ihtiyaç duyduğunu dile getiren Dyt. Küçük, “Gümüş elementini içeren tek besin cevizdir. Bu nedenle beyin gelişiminde, işlevinde alternatifi olmayan tek besin cevizdir.” diyor.

Dyt. Küçük, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin omega – 3 tüketimi ile doğrudan ilişkili olduğunun çalışmalarca kanıtlandığını açıklıyor ve “Ceviz bu açıdan da önemlidir.” diyor.

“Anne adayları hamile olduğunuzu öğrendiğiniz günden itibaren asla ceviz tüketimini ihmal etmeyiniz. Diyetisyeninizin size uygun gördüğü ölçüde cevizinizi mutlaka tüketiniz."

PROTEİN TÜKETİMİ ÖNEMLİ!

Hamilelik sürecinde mutlaka yeterli miktarda alınması gereken besinlerden biri de proteinlerdir.

Dyt. Küçük, proteinin doku yapımı ve onarımından görevli olduğunu belirtiyor “Bebeğiniz hızla gelişirken, organ ve dokuları hızla oluşurken bu duruma ayak uydurabilmek için yeterli gün proteinlerden sağlanır. Et – tavuk – balık, süt, yoğurt, peynir tüketilmelidir. Süt tüketemeyen anne adaylarımız mutlaka yoğurt tüketmelidir.”

Haberin Devamı

Diyetisyen Didem Küçük, ayrıca omega – 3 içeriği açısından haftada 2 kez mutlaka balık tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.  

AKTİF OLUN!

Bebeklerin öğrenme kapasitesini geliştirmek için bol bol egzersiz yapmak gerekir. Diyetisyen Didem Küçük, “Yapılan çalışmalar egzersiz yapan anne adaylarının beyinlerindeki nöron sayılarının arttığını göstermiştir. Bu da öğrenme kapasitesini olumlu etkileyen bir durumdur.” diyor.

Dyt. Küçük, ayrıca egzersizin, endorfin salgılattığını, bunun da annede stres düzeyini azalttığını belirtiyor. “Annede salgılanan hormonlar plasenta aracılığıyla bebeğe geçtiğine göre bebeğin daha rahat büyüme ve gelişmesini sağlayacaktır.”

Heyecanlı bekleyiş devam ederken her anın keyifle tadını çıkarın. Beslenmeniz bebeğinizin geleceği için bir anahtar unutmayın. Bebeğinizin sağlıklı ve üstün yeteneklerle doğmasına beslenme etkisi sağlamak için en yakın beslenme uzmanınıza danışın.

Haberin Devamı
Bebek beslenmesi hakkında merak edilenler Bebek beslenmesi hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan anlattı.
İlgisiz baba ile büyüyen çocuk bundan nasıl etkilenir? Uzman psikolog Görkem Çetin “İlgisiz baba ile büyüyen çocuk bundan nasıl etkilenir?” sorusunu yanıtladı. İlgisiz olmak psikolojik olarak ele alındığında birden çok alt başlıkla anlatılabilir. Bunlardan en belirgin olanı kültürel farklılıklar ve kişilik özellikleridir. Ataerkil anlayışı benimseyen kişinin ilgisiz olarak nitelendirilebilmesi gibi. Peki bu durumdan çocuklar nasıl etkilenir? Çocuğun sağlıklı bir ortamda yetişebilmesi anne ve baba olarak iki farklı uyarıcıyla büyümesine bağlıdır. Bu süreçte zihinsel gelişim, cinsel kimlik gelişimi ve kendini ifade edebilme yetisi baba uyarıcısına paralel olarak gelişim gösterir. Buna karşın ilgisiz baba ile büyümek zorunda kalan çocukta ise engellenme ve terkedilme fikrine bağlı olarak bu gelişim süreçleri maalesef sağlıklı tamamlanamaz.
Hamilelik süreciyle birlikte erkek psikolojisi nasıldır? Uzman Psikolog Görkem Çetin’e göre hamilelik süreci babanın da sorumluluklarının başladığı süreçtir. Anne adayının baba adayından beklentiye girdiğini artık açıkça gösterdiği dönem olmaktadır. Kişi sorumluluktan kaçabilir ya da baba olmaya hazır olmadığını hissedebilir. Böyle bir durumda geleceğe yönelik bu kaygılar eşler tarafından planlanırsa kolaylıkla çözülebilir.
Baba olma psikolojisi nasıldır? Baba olma psikolojisi nasıldır? sorusunu Klinik Psikolog Görkem Çetin’e sorduk. Erkeklerde baba olma sürecinde psikolojik etkilerden bahsedilebilir. Olumlu bir deneyimleme olduğu kadar hazır olamama da karşılaşılan durumlar arasındadır. Buradaki en büyük sorun toplumda çokça kabul gören “babanın her zaman güçlü olması ve her sorunu çözmesi gerektiği” gibi toplumsal beklentilerdir. Toplumsal rollerin babalık vasfı altında tek bir kişiye yüklenmesi de baba figüründe kaygıya ve korkuya sebep olabilmektedir.