Beden Sağlığı Anneleri kurtarmak için güvenli kan!

Anneleri kurtarmak için güvenli kan!

Paylaş
Anneleri kurtarmak için güvenli kan!

Dünya Sağlık Örgütü bu yıl “Anneleri kurtarmak için güvenli kan!” sloganıyla yola çıktı. Özellikle yüksek anne ölümlerinin olduğu ülkelerde, anne sağlığı merkezleriyle iş birliği içinde kan bağışı bilincinin artırılması hedefleniyor

Anadolu Sağlık Merkezi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, tüm dünyada 11.’si kutlanan “Dünya Gönüllü Kan Bağışçısı” gününde kan bağışının önemini vurguluyor ve başı sıkışıp kana ihtiyaç duyduğumuz anda önemini anlamak yerine, bunu önceden idrak ederek “düzenli” kan bağışçısı olunmasının önemine dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Salih Türkoğlu, dünyada gerçekleştirilen ilk başarılı kan naklinin bir koyundan insana 1667 yılında gerçekleştiğini ve o yıllardan günümüze kan naklinin çok büyük bir gelişim gösterdiğini belirtiyor.

Son 50 yılda güvenli kan transfüzyonu konusunda çok önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Türkoğlu “Uluslararası çapta Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı ve Kızılay, kan bağışı konusunda yoğun bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde 11 yıldır kutlanan ‘Dünya Gönüllü Kan Bağışçısı Günü’nde, bu alandaki bilincin yerleşmesi için seçilmiş bir gündür” diyor.

Türkiye’de gönüllü kan bağışının üst düzeye çekilmesi gerektiğinin altını çizen Türkoğlu, ülkemizde kan bağışı konusunda Batı standardına çok yakın uygulamalar ve anlayışlar yerleştiğini üst yapının yüksek bir standardı yakalamış durumda olduğunun söylüyor. Güvenli ve yeterli kan ve kan ürünlerini devamlı sağlayabilmenin yolunun “karşılıksız ve gönüllü” kan bağışçısı sayısını tüm dünyada artırmak olduğunu vurgulayan Türkoğlu, Türkiye’de de bu bilincin yerleşmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

'DÜZENLİ KAN BAĞIŞÇISI OLUN'

Türkiye’de kan bağışı konusunda insanların yardımsever olduğuna ve her çağırıldığında sıkıntıda olanın yardımına koştuğuna ancak kan bağışında bu durumun biraz farklılık gösterdiğine değinen Prof. Dr. Salih Türkoğlu, kan verebilecek durumda olan herkesin böyle bir sisteme kayıtlı olması ve ihtiyaç durumlarında çağırılarak “düzenli” kan bağışçısı olmaları gerektiğini söylüyor.

2012 yılında “Her kan bağışçısı bir kahramandır”, 2013’de, “Hayatın hediyesini verin: Kan bağışlayın” sloganlarıyla kutlanan “Dünya Gönüllü Kan Bağışçısı Günü”, 2014 yılında “Anneleri kurtarmak için güvenli kan!” sloganıyla yola çıkıyor. Dünyada her “gün” 800 anne doğum ve doğuma bağlı komplikasyonlar sonucu ortaya çıkan kan kaybı nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü de, bu yıl özellikle yüksek anne ölümlerinin olduğu ülkelerde anne sağlığı merkezleriyle iş birliği içinde kan bağışı bilincini artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

2014 yılı kutlamaları ve farkındalığı artırmak için “Dünya Gönüllü Kan Bağışçısı Günü” etkinlikleri bu yıl Colombo, Sri Lanka’da gerçekleştirilecek.