Gündem Anzer balı 620 TL

Anzer balı 620 TL

Paylaş
Anzer balı 620 TL

Anzer balının bu yılki fiyatı 620 lira olarak açıklandı

Rize’nin İkizdere İlçesi’nin 2 bin 300 rakımlı Ballıköy Köyü’nde üretilen Anzer balının bu yılki fiyatı 620 lira olarak açıklandı. Bal sağımının başladığı yaylada hava koşulları nedeniyle rekoltenin geçen yıla oranla yarı yarıya düştüğü ve yaklaşık 300 kilo civarında bal elde edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, dünyaca ünlü Anzer balının geçen yıl 550 lira olan kilo satış fiyatının yaklaşık yüzde 13’lük bir artışla 620 Lira olarak belirlendiğini söyledi. Geçen yıl 750 liradan satılan polenin kilo fiyatının ise 820 Liraya yükseldiği ifade eden Çatır, bölgede bal sağımının da başladığını belirtti. Hava koşulları nedeniyle bal rekoltesinin düşük olduğunu ifade eden Çatır, "Bu yıl hava koşulları iyi gitmedi. O nedenle bal rekoltesinin geçen yıla oranla yarı yarıya düşmesi bekleniyor. Geçen yıl yaylada 600 kiloya yakın bal üretimi yapılmıştı. Bu yıl 300 kilo civarında olacak. Ancak bal için yoğun talep var. 800 kiloya yaklaşan sipariş aldık. Elde ettiğimiz balla bu yılda talebi karşılayamayacağız" dedi.

Haberin Devamı

DEVLETİN ZİRVESİNE BAL GÖNDERİLECEK

Rize Valiliği aracılığıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletin zirvesine bu yıl da Anzer Balı gönderecek olan kooperatif ayrıca İsrail, Almanya, İtalya, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan da bal siparişi veren önemli kişilere bal gönderileceğini duyurdu.

ANZER BALI

İkizdere’nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy Köyü’nde yaklaşık 3 bin kovanda arıcılık yapılıyor. Hava şartları ve çiçek florasının çok değişken olması nedeniyle yıllık ortalama 300-400 kilo Anzer Balı elde ediliyor. Anzer Balı’nın solunum hastalıkları başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Anzer Balı, arılar tarafından özel çiçeklerden alınan polenlerden üretiliyor. Yayla, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve dışından talep olan Anzer Balı, önceden sipariş alınarak sınırlı miktarda satılıyor.

Muhammet KAÇAR/İKİZDERE (Rize), (DHA)