Bilim - Teknoloji Apple üst sınıf Mac bilgisayarlar için 32 çekirdekli işlemci hazırlıyor
Paylaş
Apple üst sınıf Mac bilgisayarlar için 32 çekirdekli işlemci hazırlıyor

Apple, 2021 sonlarında yeni Mac bilgisayarda yer almasını planladığı bir işlemci üzerinde çalışıyor. ARM tabanlı bu işlemci 32 yüksek performans CPU çekirdeği barındıracak. Bunun Intel’in en hızlı işlemcisini performans anlamında geride bırakacağı söyleniyor.

Cupertino'daki çip mühendisleri, Apple'ın Kasım ayında piyasaya çıkan ilk Mac ana işlemcisi olan M1 özel yongasının birkaç halefi üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

Apple'ın M1 çipi, yeni giriş seviyesi MacBook Pro dizüstü bilgisayarda, yenilenmiş Mac mini masaüstü bilgisayarda ve MacBook Air serisinde tanıtıldı. İlkbahar aylarında veya sonbaharda piyasaya sürülmesi planlanan şirketin bir sonraki yonga serisi, MacBook Pro, iMac ve Mac sürümlerine yerleştirilecek. Şirket, en fazla 16 yüksek performans çekirdeği ve dört adet güç verimliliği odaklı CPU çekirdeği barındıran işlemci üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Bunun MacBook Pro ve iMac’in yeni versiyonlarında yer alması bekleniyor. Gelecek Apple Silicon tasarımlarında 128’e kadar özel çekirdek barındıran GPU’lar da olabilir.

Mevcut M1 yongası yedi ya da sekiz GPU çekirdeğiyle gelirken Apple şu anda 16 ve 32 çekirdekli modeller test ediyor. Aynı zamanda 2021 sonu veya 2022 için 128 gibi yüksek çekirdek sayılarına sahip grafik işlemcilerinin hazırlıkları yapılıyor.

Haberin Devamı

Yeni MacBook Air, MacBook Pro ve Mac mini modellerinin hepsi şirketin yeni M1 işlemcisini barındırıyor. Bu, dört adet yüksek performans çekirdeği ve dört adet yüksek verimlilik çekirdeği içeriyor. Ne var ki, şirketin Mac Pro gibi daha güçlü makinelerinde Intel yongaları kullanılmaya devam ediliyor. Apple, önümüzdeki iki yıl içinde tüm Mac serisini kendi yongalarına geçirmeyi planlıyor.