Siyaset Askerlik Kanunu bu hafta Meclis'te...
Paylaş
Askerlik Kanunu bu hafta Meclis'te...

Genel Kurul'da, Askerlik Kanunu'nda değişiklik yapılması ile hukuk uyuşmazlıklarının "arabuluculuk" yoluyla çözümünü düzenleyen tasarılar görüşülecek

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 22 Mayıs Salı günü Genel Kurul’da sözlü sorularını yanıtlayacak.
Meclis’in bu haftaki gündemlerinden biri Askerlik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı olacak. Önemli düzenlemeler içeren tasarıya göre, her yıl 1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında yapılan yoklama ile 1 Temmuz-31 Ekim tarihleri arasında yapılan son yoklama uygulamasına son veriliyor. Tasarı, askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmamasını öngörüyor.

Tasarıyla, yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askeri Ceza Kanununa göre cezalandırılacak. Fakülte veya yüksekokul bitiren kadın veya erkekler, muvazzaf subay olabilecek. Muvazzaf subay ve astsubayların mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indirilecek. Sözleşmeli 10 kişi "Genelkurmay Başkanı danışmanı" olarak çalıştırılabilecek. TSK personeli de birinci derecenin dördüncü kademesine kadar yükselebilecek. Suç işlediği ileri sürülen askeri hakimler yakalanamayacak, üzerleri, konutları ve araçları aranamayacak, sorguya çekilemeyecek. Uzman jandarmalar 1. derecenin 4. kademesine kadar yükselebilecek

Haberin Devamı

Genel Kurulda, hukuk uyuşmazlıklarının "arabuluculuk" yoluyla çözümünü düzenleyen tasarı da ele alınacak. Tasarıyla, taraflar, dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurabilecek. Mesleğinde en az 5 yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olanlar, Adalet Bakanlığı’nca yapılacak sınavda başarılı olanlar arabulucu olabilecek. Gizlilik hükümlerine aykırı hareket ederek bir kişinin hukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden arabulucu, 6 aya kadar hapis cezası verilebilecek

Elektronik ticarete yeni düzenlemeler getiren tasarının da bu hafta yasalaşması bekleniyor. Tasarıya göre, ticari elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Gönderdiği mesajda kimliği belli olmayan hizmet sağlayıcıya, bin ile 10 bin lira arasında idari para cezası verilecek.

Haberin Devamı

Genel Kurul, eğer herhangi bir değişiklik yapılmazsa, daha önce alınan karar gereği 22 Mayıs Salı günü 15.00-20.00, Çarşamba ve Perşembe günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

-Komisyonlar-

TBMM’deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, 22 Mayıs Salı günü, bireysel emeklilik sisteminde değişiklik yapan yasa tasarısını görüşecek.

Adalet Komisyonu, yargının hızlandırılmasına ilişkin 3. yargı paketini 23 Mayıs Çarşamba günü ele alacak.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 23 Mayıs Çarşamba günü İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun Tasarısı’nı görüşecek.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 23 Mayıs Çarşamba günü yatırımcıya yeni teşvikler getiren kanun tasarısını, 24 Mayıs Perşembe günü ise bireysel emeklilikle ilgili düzenlemeyi ele alacak.

Çevre Komisyonu, 23 Mayıs Çarşamba günü Türkiye Tohumcular Birliğinden GDO’lu ürünler konusunda bilgi alacak.

Haberin Devamı

KİT komisyonu, denetimlerini bu hafta da sürdürecek. Komisyon; 22 Mayıs Salı günü İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlama ve D?üzenleme Kurulu Başkanlığı, 5. Dünya Su Forumu Organizasyonu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 23 Mayıs Çarşamba günü ise Ziraat Bankası ve şirketlerini, 24 Mayıs Perşembe günü ise Türkiye Halk Bankası ve şirketlerinin hesaplarını inceleyecek.

Darbeleri ve muhtıralarla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu, 23 Mayıs Çarşamba günü yapacağı toplantıda, bilgisine başvurulacak kişilerle ilgili önerileri değerlendirecek.
Yeni Anayasanın yazımına başlayan TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek.

Melda Çetiner - AA