Dünya Astana görüşmelerinin tarihi belli oldu

Astana görüşmelerinin tarihi belli oldu

Paylaş
Astana görüşmelerinin tarihi belli oldu

Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye görüşmelerinin bir sonraki toplantısı 14 Mart'ta gerçekleştirilecek. Şubay ayında yapılan bir önceki toplantı, Suriye’deki cihatçı grupların itirazları nedeniyle bir gün geç başlamış, ciddi bir ilerleme sağlamadan sona ermişti.

Şubat ayında gerçekleştirilen ve Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Suriye'deki ateşkes görüşmelerinin tarihi belli oldu. Edinilen bilgiye göre, Suriye görüşmelerinin bir sonraki toplantısı 14 Mart'ta yapılacak.

Astana'da Suriye'deki ateşkesin görüşülmesi için 23 Ocak'ta zirve gerçekleştirilmişti.

NE OLMUŞTU?

Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla Suriye’deki ateşkesin güçlendirilmesini sağlayacak ortak mekanizma üzerine yapılan görüşmeler Şubat ayında sona ermişti. Görüşmeler sonucunda 3 ülkenin kabul ettiği ortak bildiri açıklanmıştı.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov tarafından okunan bildiri metnine göre, Rusya, Türkiye ve İran Suriye'deki ateşkesin denetlenmesi için üçlü bir mekanizma kurmaya karar verilmişti.

Dünyaya duyurulan ortak belgede Türkiye, İran ve Rusya, Suriye'deki iç savaşın askeri çözümle bitmeyeceği konusunda mutabık kaldığı belirtilmişti.

İNSANİ YARDIM

Üç garantör ülke, şiddet düzeyinin düşürülmesi, hızlı bir şekilde insani yardımın iletilmesi ve BMGK kararı doğrultusunda müzakerelerin başlaması konusunda uzlaşmış, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 numaralı kararındaki adımların uygulanması için Suriye'deki siyasi süreci desteklemeleri çağrısı yapılmıştı.

Rusya, Türkiye ve İran'ın, silahlı muhalif grupların Cenevre görüşmelerine katılma istediğini desteklediği belirtilen açıklamada, üç garantör ülkenin Suriye'deki silahlı muhaliflerin terörist gruplardan ayrılmasının gerekli olduğu kaydedilmişti.

ORTAK MEKANİZMA

Mutabakat, üç ülkenin ortak bir mekanizma kurarak, sahadaki ateşkes ortamını izleme ve uygulanmasını sağlamasını öngörüyordu.

Haberin Devamı