HEM TEMİZLİK HEM ŞİFA
Sirkenin çok uzun yıllardan beri temizlik malzemesi olarak ve şifa amacıyla birçok alanda kullanılan bir ürün olduğunu belirten Sevencan, “Hazır alınan sirke ile evde yapılan sirke arasında farklar mevcut. Evde sirke yapmak ise çok kolay. Elma sirkesinden gidecek olursak, küçük bir kavanoza organik elma koyulup, daha önceden sirke yapıldıysa sirke anası ya da yine doğal sirkeden yaklaşık 2 yemek kaşığı kadar ekleniyor. İçerisine de fermente olabilmesi için 2 çay kaşığı şeker ve bir çay kaşığı tuz ilave edilip, üzerine de ılık içme suyu ekleniyor. Sonra tülbent ya da bir havlu ile üstü kapatılıp, yaklaşık 20 gün boyunca her gün açıp tahta kaşık yardımıyla karıştırılıyor.
Sonrasında da 1 ay kadar bekletiliyor. Sirke ne kadar bekletilirse o kadar iyidir çünkü keskinliği artacaktır. Ayrıca sirkenin daha farklı çeşitleri de var. Örneğin zeytin yaprağı sirkesi şeker hastalığında, enginar sirkesi karaciğer rahatsızlıkları için tüketilebilir” dedi.