Siyaset Bakan Çavuşoğlu 10.Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu
Paylaş
Bakan Çavuşoğlu 10.Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10.Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu. Çavuşoğlu ABD ile yaşanan krize değindi, "ABD'den geleneksel dostluk ilişkilerimize sadık kalmasını bekliyoruz. ABD bir kafa karışıklığı yaşıyor. Açık yüreklilikle söylüyorum biz her zaman olduğu gibi bu süreçte de her zaman yapıcı olduk, diyalog taraftarı olduk. Tehditle baskıyla Türkiye'den sonuç alamayacağınızı öğrenmeniz gerekiyor" dedi.

İşte Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları...

Haberin Devamı

Vatandaşlarımızın şikayetlerini azaltmak için daha çok gayret göstereceğiz.

Her alanda çok daha etkin olmak için yeni imkanlara kavuşuyoruz. Yolumuza daha büyük bir heyecanla devam edeceğiz.

15 Temmuz 2016 günü Türk milletinin tokadı sadece darbeci FETÖ terör örgütünü hezimete uğratmakla kalmadı. Milletin gücü tankların gücünü heba etti. Milletimiz dünyaya da ders verdi. Türkiye'yi terörle ekonomik savaşla dize getirebileceğini sananlar o gece mağlubiyete uğradılar. Bakanlığımız da aramıza sızmış hainlere rağmen darbe girişiminde dimdik durdu. O gece bakanlığımız da uyumadı. Hain darbe girişimini bastırdıktan sonra harekete geçtik bakanlığımızdaki hainleri de temizledik.

"FETÖ'DEN ARINDIRILAN TÜRKİYE GÜÇLENDİ"

FETÖ'nün hain darbe girişimi hedeflerine ulaşamadı. Bu hain örgütten arındırılan Türkiye daha da güçlendi. Köklü devlet geleneğimiz ve şuurumuz bizim güçlü yanımız oldu. Türkiye, Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yepyeni hedeflere ulaştı. Yepyeni bir şevk ve kararlılıkla yeni Türkiye'nin inşası hız kazandı.

Haberin Devamı

"KAN VE ŞİDDET EKSİK OLMUYOR"

Fırat Kalkanı, Münbiç aynı sürecin parçalarıdır. Yeni dış politika ve dış güvenlik kavramlarımız eskimeyen bir gerçeğe dayanıyor. Neden dünya tarihinin en düşük şiddet düzeyi yaşanıyor denirken biz sürekli tehdit altındayız? Çünkü çevremiz fakir ve kırılgan. Kan ve şiddet eksik olmuyor. Hala yeni toprak kazanma hevesleri tükenmemiş devletler, devlet dışı silahlı gruplar var. Büyük ülkeler de olumlu bir rol oynamıyorlar. Vekalet savaşları var. Dünyada şoklar hep yaşanacaktır ama bu şoklar ülkeleri dayanıklı hale getirmelidir.

"İNSANİ YARDIMLARDA DÜNYADA BİR NUMARAYA YERLEŞTİK"

Dış politika bir demokraside milletin aynası olmalıdır. Girişimci ve insani dış politika felsefesi halkımızın girişimci ruhunu insancıl kültürünü yansıtan yerli ve milli bir dış politikadır. Vicdan sahibi bir milli kültürün temsilcisiyiz. İnsani yardımlarda dünyada bir numaraya yerleştik.

Dünyada en fazla sığınmacıya koruma sağlıyoruz. Güçlünün değil haklının yanında saf tutan bir milletin dış politikasını yürütüyoruz. Temel önceliklerimiz açık ve şeffaftır. Türkiye'ye yönelik önyargılarla yürütülen algı operasyonlar ve kampanyalarla mücadele edeceğiz. Arabuluculuk alanında edindiğimiz küresel rolü sürdüreceğiz. Hep birlikte hızla kolları sıvadık.

Haberin Devamı

"ABD BİZDEN ÇOK DAHA İYİ BİLİYOR"

Türkiye'nin geleneksel ekseni NATO ve AB üyelik süreciyle tanımlanır. Biz bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz. ABD ile ilişkilerde arzu etmediğimiz bir noktaya geldik. FETÖ konusunda somut bir adım atmadılar. Bizden sürekli delil istediler. İlgili belgeleri kendilerine ulaştırdık. FETÖ'nün attığı her adımı her nefesi sayan ABD bizden çok daha iyi biliyor ki o hain darbe girişiminin arkasında FETÖ var. Bu tavır sadece ABD düşmanlığını tüm dünyada artırıyor. ABD'den geleneksel dostluk ilişkilerimize sadık kalmasını bekliyoruz. ABD bir kafa karışıklığı yaşıyor. Açık yüreklilikle söylüyorum biz her zaman olduğu gibi bu süreçte de her zaman yapıcı olduk, diyalog taraftarı olduk. Tehditle baskıyla Türkiye'den sonuç alamayacağınızı öğrenmeniz gerekiyor.

"ÜYELİK SÜRECİMİZİN CANLANMASINI İSTİYORUZ"

Bu yıl NATO devlet ve hükümet başkanları zirvesinde Türkiye'nin güvenliği ile NATO'nun güvenliğinin birbirinden ayrı olmadığını tescil ettirdik. AB üyelik sürecimizin elbette yeniden canlanmasını arzu ediyoruz. Reform uyum adımlarını atmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı