Siyaset 'Bakanımız hiçbir ülke ismi zikretmemiştir'
Paylaş
'Bakanımız hiçbir ülke ismi zikretmemiştir'

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama, Paris'te 6 Temmuz'da yapılan 'Suriye Halklarının Dostları Grubu' toplantısına ilişkin bazı basın yayın organlarında yer alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Rusya ve Çin gibi ülkelerin adını zikrederek, Suriye politikalarını değiştirmemeleri durumunda izole edilmeleri ile ilgili ifadelerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi

Açıklamada, "Sayın Bakanımızın anılan toplantıda yaptığı konuşmada hiçbir ülke ismi zikredilmemiştir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, 6 Temmuz’da Paris’te düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu 3’üncü Toplantısı’nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkeleri zikrederek, Suriye politikalarını değiştirmemeleri durumunda izole edilmeleri yönünde açıklama yaptığı yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Basınımızda, 6 Temmuz günü Paris’te düzenlenen Suriye Halkının Dostları Grubu (SHDG) 3. toplantısında Sayın Bakanımızın, Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkeleri zikrederek, Suriye politikalarını değiştirmedikleri takdirde, bu ülkelerin izole edilmeleri çağrısında bulunduğu yönünde bazı haber ve yorumlar yayınlandığı görülmektedir.

Sayın Bakanımızın anılan toplantıda yaptığı konuşmada hiçbir ülke ismi zikredilmemiştir.

Sayın Bakanımızın konuşmasında bahsettiği husus, uluslararası toplumun sözkonusu toplantıya gösterdiği büyük ilgi ve yüksek katılım ışığında, Suriye rejimi üzerindeki baskının artırılması ve rejimi destekleyenlerin izole edilerek bu tutumlarını değiştirmeleri için çalışılması gerektiğidir. Bu değerlendirme, Suriye’de yaşanmakta olan insanlık dramının sona erdirilmesi için atılması gerekli olduğunu düşündüğümüz bir adımı yansıtmaktadır.

Suriye konusunda ülkemizin izlediği politikalar ile başka ülkelerin yaklaşımları arasında farklılıklar olması doğaldır. Nitekim, Suriye rejimine yakın ülkeler SHDG’na mensup ülkelerin tutumunu eleştirebilmektedir. Bununla beraber, RF ve ÇHC dahil olmak üzere, bu ülkelerle Suriye konusundaki görüş farklılıklarımızı açık ve şeffaf şekilde ele aldığımız her seviyede düzenli istişare ve diyalog kanalları mevcuttur. Bu temaslarımız halen devam etmektedir.
Hal böyle olmakla birlikte, Suriye meselesindeki görüş farklılıklarından yola çıkarak, bu konunun Türkiye ile Rusya arasında bir sorun şeklinde takdim edilmesinin, gerçekleri saptırmaya yönelik kasıtlı bir çarpıtma olduğu açıktır."

ANKARA, (DHA)

Haberin Devamı