Siyaset Başbakan Erdoğan Van'da...
Paylaş
Başbakan Erdoğan Van'da...

Afet konutlarının anahtar teslim törenine katılan Başbakan Erdoğan, projelere katkı sağalayan isimlere de plaket verdi. Erdoğan, terör örgütüne yönelik olarak da "Öğretmeni, doktoru kaçırmakla sen ne kazanıyorsun?" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Buraya hizmet vermeye gelen öğretmeni, doktoru kaçırmakla sen ne kazanıyorsun? Kaymakamımı kaçırmakla sen ne kazanıyorsun? AK Parti’nin il başkanlarını kaçıracaksın veya gelip arkadan kurşunu sıkacak, öldüreceksin. Ondan sonra da ’biz özgürlük ve demokrasi istiyoruz’ diyeceksin. Bunun neresi özgürlüktür, bunun neresi demokrasidir" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Erciş’te yapımı tamamlanan afet konutlarının anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada, Marmara depreminden bir yıl sonra kalıcı konutlar bir yana ortada konteynerlerin bile bulunmadığını, insanların aradan geçen zamana rağmen çadırlarda yaşam mücadelesi verdiğini hatırlattı.

Kendilerinin ise Van’daki depremin birinci yılında, o gün söz verdikleri bütün konutları bitirip teslim ettiklerini ifade ederek, bu konutların belediyeler tarafından yapılması gereken 20 kilometrelik yollarını da TOKİ’nin yaptığını bildirdi.

Daha sonraki dönemde ihtiyaç duyulan 2 bin 148 konutun inşasının sürdüğünü de kaydeden Erdoğan, 4 ay içerisinde bunların da tamamlanacağını ifade etti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Toplamda 17 bin 489 kalıcı konut inşa etmiş oluyoruz. Bunlarla kalmadık köylerimizdeki yapıların yüzde 80’ini yeniden yapıyoruz. 9 bin 500 köy evinin ve 3 bin 750 hayvan barınağının yeniden yapılması için çalışmalarımız sürüyor. Köylerde evini, ahırını kendisi yapmak isteyen 5 bin 850 vatandaşımızdan 3 bini inşaata başladı. Köylerdeki ev ve ahır inşaatları için bugüne kadar 29 trilyon ödeme yaptık. Ayrıca az hasarlı olduğu tespiti yapılan 32 bin binanın onarımı için de 40 trilyon ödemede bulunduk. Depremde yıkılan 66 okulumuzdaki bin 15 dersliğin yerine Van’a 2 bin 613 yeni derslik kazandırdık. Depremin yaşandığı günden bugüne kadar Van ve ilçelerimizde yaptığımız hizmetler için harcadığımız rakam 3 katrilyon 600 trilyon."

Başbakan Erdoğan, Van depremi duyulduğu anda bütün vatandaşların ellerinin uzandığını, buradaki vatandaşlar için duaya kalktığını dile getirerek, "Gözlerden burada ölen, yaralanan, enkaz altında kalan, mağdur duruma düşen vatandaşlarımız için yaşlar süzüldü. Bin yıllık kardeşliği, bin yıllık beraberliği yıkmak için çalışanlara inat, bütün Türkiye bir olup birlik olup Van"a sahip çıktı" ifadelerini kullandı.

-"Parayı bölücü terör örgütüne aktarıyorlardı"-

Başbakan Erdoğan, sadece Türkiye’den değil, dünyanın 35 ülkesinden Van’a el uzatıldığını, yardım yapıldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Benim Vanlı kardeşim deprem enkazı altında kendisine uzanacak eli beklerken, biz bu eli tutup Van’ı ayağa kaldırmanın mücadelesi içindeyken bölücü terör örgütü ve onun uzantıları ne yapıyordu biliyor musunuz? Terör örgütü Van’da, Erciş’te daha deprem enkazının altındaki iniltiler dinmeden hemen öbür tarafta Başkale’de güvenlik güçlerimize saldırmakla meşguldü. Biz çadır kentler, konteyner kentler kurarak vatandaşımızın başını sokacağı hayat alanları oluştururken onlar görevi başındaki polisimizi haince, alçakça arkasından yaklaşıp şehit ediyorlardı. Bölücü terör örgütünün siyasi uzantıları ise belediye başkanları başta olmak üzere terörist cenazesi peşinde koşuyor, belediye garajında teröristler için yas tutuyorlardı. Biz depremzedelerin yaralarını sarmak için uğraşırken onlar bu yarayı kaşıyarak, kanatarak ayrımcılık, propaganda peşinde koşuyorlardı.

Haberin Devamı

Biz çocuklarımız eğitimlerinden mahrum kalmasın diye süratle okulları ayağa kaldırıp her türlü araçla, gereçle donatırken onlar buralara sadece okullarımızı yakmak için yaklaşıyorlardı. Bombalamak için onların yolu buralara uğruyordu. Biz öksüz, yetim kalmış, evini, yuvasını kaybetmiş Vanlı çocuklarımızı sıcak bir yuvaya kavuşturmanın gayreti içindeyken onlar, yardım için gelen yardımları maalesef bölücü terör örgütüne aktarıyorlardı. Avrupa’da, dünyanın değişik yerlerinde Van depremi için para topluyorlardı. Gelen parayı da ne yazık ki bölücü terör örgütüne aktarıyorlardı. Bunların hepsi belgeli."

Haberin Devamı

-"Bunlar sabotaj peşinde"-

Başbakan Erdoğan, Van depreminden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için hastanesiyle doktoruyla gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Onlar, benim hizmet veren doktor kardeşime saldırıyorlardı. Nerede? Hastanede. Biz ülkenin dört bir yanında toplanan yardımları tek bir kuruşuna dahi halel getirmeden burada kullanırken, onlar ise maalesef az önce ifade ettiğimi yapıyorlardı. Bizimle onların farkı bu kardeşim.
Biz sizi niye seviyoruz? Vanlı olduğunuz için mi? Farklı etnik bir unsura sahip olduğunuz için mi? Kürt olduğunuz için mi? Sadece bizi yaradan Allah’tan ötürü seviyoruz. Yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz. Türkü ile Kürtü ile Lazı ile Çerkezi ile Zazası ile Gürcüsü ile Romanı ile ayırt etmeksizin Allah için seviyoruz. Farkımız bu."

Haberin Devamı

"Onun için bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız" diyen Erdoğan, araya ayrımcılık tohumu atanlara pirim verilmeyeceğine işaret etti.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti.

"Biz gönüller kazanmaya, dualar yapmaya, hizmet vermeye geliriz. Onlar ise öldürmeye, yakmaya, yıkmaya gelirler. Biz ihya için, inşa için, birlik beraberlik için uğraşıyoruz. Onlar yakmak, yıkmak, bozmak, ayrıştırmak için uğraşıyorlar. Biz yavrularımız için okullar yapıyoruz. Onlar içinde o yavrularımızın olduğu okulları ateşe veriyorlar. Bunları görüyorsunuz değil mi televizyonlarda?

Biz bölge insanına hizmet etsin diye öğretmen, doktor, polis gönderiyoruz. Onlar, bu kamu görevlilerini kaçırmanın, sindirmenin, öldürmenin hain planlarını yapıyorlar. Buraya hizmet vermeye gelen öğretmeni, doktoru kaçırmakla sen ne kazanıyorsun? Kaymakamımı kaçırmakla sen ne kazanıyorsun? AK Parti’nin il başkanlarını kaçıracaksın veya gelip arkadan kurşunu sıkacak, öldüreceksin. Ondan sonra da ’biz özgürlük ve demokrasi istiyoruz’ diyeceksin. Bunun neresi özgürlüktür, bunun neresi demokrasidir."

Başbakan Erdoğan, bunların asla ve asla Kürt vatandaşların sorunlarıyla derdi olmadığını belirterek, "Onların derdi, sıkıntısı bu değil. Onlar sadece istismar peşinde. Bunlar sadece benim Kürt kardeşimi kullanma peşinde. Bunlar sadece benim Kürt kardeşimi kandırarak dağa götürdüğü çocuklarının kanı üzerinden, acısı üzerinden kendilerine saltanat düzeni kurma peşindeler. Bizler yatırımla, hizmetle, icraatla halkı kucaklamanın derdindeyiz. Bunlar halk mağduriyet, sıkıntı yaşasın diye sabotaj peşinde" diye konuştu.

Acun Ilıcalı'ya plaket

Erdoğan, depremzedelere yardımda bulunan aralarında Nazif Zorlu, Serdar Adalı ve Acun Ilıcalı gibi hayırseverlere de plaket verdi. Bu sırada Acun Ilıcalı’nın yoğun alkış alması dikkat çekti.

Erdoğan, daha sonra tören alanının yakınındaki, teslimi yapılan bir eve misafir oldu. Erdoğan, hizmete açılan Atatürk ilkokulu ile ortaokulunu gezerek,
incelemelerde bulundu.