Siyaset 'Başbakan konumunu bilmiyor'
Paylaş
'Başbakan konumunu bilmiyor'

Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, 'Dersim Olayları' ile ilgili belgelerle açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının son derece tehlikeli sonuçlar doğuracak bir konuşma olduğunu söyledi

Başbakan Erdoğan’ı eleştiren Zeybek, "Ne yaptığının farkında değildir. Maalesef sayın Başbakan, konumunun da ne olduğunu bilmeden, devlet adına özür dilemiştir. Devlet adına konuşma hakkı, hiç bir başbakana, hiç bir yasa ile verilmemiştir" dedi.

Parti çalışmaları için Konya’ya gelen Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ilk olarak Mevlana Müzesi’ni ziyaret etti. Mevlana’nın kabri başında dua eden Zeybek, müzede bulunan turistlerle ve Mevlana’nın 21’inci kuşaktan torunu olan Esin Çelebi Bayru ile sohbet etti.

’BAŞBAKAN’IN DEVLET ADINA ÖZÜR DİLEME YETKİSİ YOK’

Konya Gazeteciler Cemiyeti’nde gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan Namık Kemal Zeybek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ’Dersim olayları’ ile ilgili yaptığı konuşmayı eleştirdi. Yapılan konuşmanın son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifaden eden Zeybek, Başbakan Erdoğan’ın ’Dersim’ yarasını kaşıdığını ifede etti. Zebyek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Ne yaptığının farkında değildir. Maalesef sayın Başbakan, konumunun da ne olduğunu bilmeden, devlet adına özür dilemiştir.

Devlet adına konuşma hakkı hiç bir başbakana, hiç bir yasa ile verilmemiştir. Bu çok ciddi bir meseledir. Öyle özür diliyorum demek kolaydır da, bu lafın ağırlığı altında kalkmak çok zordur. Bir defa devleti temsil edenler, anayasamıza ve yasalarımıza göre Cumhurbaşkanlarıdır. İllerinde valiler, dışarda da büyükelçiler devleti temsil ederler. Başbakanların böyle bir yetkisi yoktur." Dersim olaylarında devleti temsil eden bir kaymakamın 2 çocuğu öldürdüğü iddiasını dile getirmenin doğru olmadığını ifade eden Namık Kemal Zeybek, "Kolay mı, başbakan olmak. Her önüne gelen kağıdı okumak değildir, Başbakan olmak. Sayın Başbakanı kınıyorum. Yaptığı şey son derece yanlış ve tehlikelidir. Bu işleri kaşımak doğru değildir" dedi.

’TÜRKİYE’DEKİ ALEVİLERİ, DEVLETTEN KOPARMAK İSTİYORLAR’

’Dersim olayları’nın yeniden gündeme gelmesiyle yeni bir oyunun tezgahlandığını öne süren Namık Kemal Zeybek, şunları söyledi: "Dersim meselesi, gündeme getirilip yaralar yeniden kanatılarak, Türkiye’deki Alevilerin devletten kopmaları isteniyor. CHP’den kopmalarını sağlamak olsa o benim umurumda olmaz. Zaten de kopmalıdırlar. CHP, alevilere ne verdi, derim geçerim. Ama mesele öyle değil. Devletten koparmak. Cumhuriyeti, devleti ve Atatürk’ü sevmekten vazgeçmelerini sağlamak için yapılıyor. Hedef gösterilen insanlara bakın Atatürk, Celal Bayar, İsmet Paşa ve Mareşal Fevzi Çakmak. Yani ne kalıyor geride. Cumhuriyetin bütün kurucu babaları hedefe konuluyor. Yazıklar olsun. Böyle başbakanlık olmaz sayın Recep Tayyip Erdoğan. Bu milletin harcı ile oynamaya hakkın yok. Yaraları kaşıyarak nereye varmak istiyorsun. İnşallah plan hedefine ulaşmaz."

’SATACAK SADECE ASKERLİK Mİ KALMIŞTI’

Bedelli askerlik ile parası olan kişinin askerlikten kurtulacağını ifade eden Namık Kemal Zeybek, "Böyle bir şey niye yapılıyor. Çünkü bu hükümet, ikide bir böyle garip garip paralar bularak açıklarını kapatmaya çalışıyor. Satacak hiç bir şey kalmadı mı, ey iktidar. Her şeyi sattın yahu. Satacak sadece askerlik mi kalmıştı. Vatan savunması mı kalmıştı. Şimdi onu da satıyorsun. Alacakları para ile bir şeyleri kapatacaklar. ’Biz o para ile şehit ailelerine yardım edeceğiz’ diyorlar.

Yalancının saçları dökülsün mü? Saçları zaten dökülüyor, sayın Başkanın da onun için söyledim" diye konuştu. Zeybek, deprem vergisinin de, sadece deprem için harcanacağını, ancak harcanmadığını ve harcansaydı, prafabrik evler yapılsaydı, çocukların şu an soğuktan ölmeyeceğini söyledi. Dış politikayıda eleştiren Zeybek, "Komşularla sıfır problem dediler. Ama ne yazık ki, Dışişleri Bakanı arkadaşımız, kitapları falan var. ’Stratejik Derinlik’ diye yazmış, ama anlaşılan kendisi yazdıklarını anlayamamış bir arkadaşımız. Ona teslim edilmiş bir dış siyaset. Çok büyük yanlışlıklar yapılıyor. Çok büyük yanlışlara da alet oluyor. Büyük yanlış Türkiye savaşa sürükleniyor" dedi. Namık Kemal Zeybek, konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere ziyaretini de eleştirdi.

Mehmet Kayhan YILDIZ- Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)

Haberin Devamı