Siyaset Başbakan'dan Baydemir'e tazminat davası
Paylaş
Başbakan'dan Baydemir'e tazminat davası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KCK/TM soruşturması kapsamında aralarında belediye başkanlarınında gözaltına alınmasının ardından küfürlü konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir hakkında 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK’nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi’ne (KCK/TM) yönelik düzenlediği ve aralarında belediye başkanlarınında bulunduğu şüphelilerin gözaltına alınması üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 24 Aralık 2009 tarihinde partisinin Diyarbakır il binası önünde açıklama yaptı.

Küfürlü konuşan Baydemir, şöyle dedi: “Burada Sayın Başbakana hükümetin ve kabinenin diğer tüm üyelerine sormak istiyorum. Ve bütün halkımın affına sığınıyorum. Öncelikle sizlerin affına sığınıyorum ki böyle bir uslübu kullanacağım. Meşe ağacının hangi dalı nerenize battı sayın Hükümet. Nerenize? Bir kez daha hükümete ve devlet aklına bir mesajımız var. Bizi şahin ve güvercin diye ayırmayın. Ha...tir”

BAŞBAKAN'DAN MANEVİ TAZMİNAT

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Baydemir’e bu küfürlü konuşmasının ardından 50 bin TL’lik manevi tazminat davası açtığı ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan’ın avukatı Muammer Cemaloğlu tarafından Ankara Nöbetçi Asliye Hukuk mahkemesine 22 Ekim 2010 tarihinde verilen dava dilekçesi üzerine Ankara 10’uncu Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açıldı.

Dava dilekçesinin davacı bölümünde, ‘Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı-AK Parti Genel Başkanı’ yazılırken, davalı bölümüne de ‘Osman Baydemir, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı’ yazıldı. Dava dilekçesinde Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Başbakanı ve Ak Parti Genel Başkanı olduğu, Baydemir’in basın açıklamasında Başbakan Erdoğan’ın şahsiyet haklarına tecavüz niteliğinde, şeref, hasiyet ve onuruna yönelik fevkalade ağır, katlanılması ve tahamülü gayrı kabil hakaretlere ve küfürlere yer verildiği belirtildi.

SÖZLERİ DÜŞÜNCE AÇIKLAMASI KABUL EDİLEMEZ

Dilekçede, Baydemir’in konuşmasında küfürlü konuşmalarına da yer verildi. Baydemir’in Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Hükümetin manevi şahsiyetine, Hükümetin bakanlarına yönelik hakaret, tehdit ve küfürleri hukuk düzenin himaye etmeyeceği derecede ağır ve haksız birer saldırı olduğu belirtilen dilekçede şöyle denildi:

“Davalı tekrar yazmaktan imtina ettiğimiz bu ifadeleriyle eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını kesinlikle aşmıştır. Davalının basın toplantısı ajanslar tarafından takip edilmiş ve bir çok yazılı ve görsel basında açıklamasını haber yaparak geniş bir kitleye ulaştırmıştır. Müvekillimin doğrudan doğruya ve açıkca kişiliği hedef alınarak, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırları aşılarak hakerete ve küfre maruz kalmasını ve bu saldırıları siyasi rant ve çıkar aracı olarak kullanma arzusunu, siyasi ahlakla ve siyasetin temel ilkeleriyle ve etik kuralları ile bağdaştırmak mümkün değildir.

Bütün toplumun önünde sarf edilen ağır hakaret ve küfürler içiren bu beyanlar kesinlikle siyasi eleştiri ve düşünce açıklaması kapsamında mütaala edilemez. Kişilerin ve politikacılarının eleştiri haklarını olduğu bu haklarını kullanmalarının engellenemeyeceği kuralı demokratik ve çağdaş hukuk devleti ilklerinin uygulandığı tüm medeni ülkelerde kabul edilen bir husustur. Ancak eleştiri haklarını kulanan kişilerin hür olması kadar sorumluluk bilinciyle davranmaları hakaret teşkil edecek nitelendirmelerden uzak durmalarıda hukuk devleti ilkesinin bir gereğidir. Kişiler eleştiri ile yetinmeli bilerek kişileri tahfif etmek gibi izin verilmeycek araçlara başvurmamalıdırlar. Eleştiride yer alan olayları anlatırken bile doğrudan doğruya muhatabının kişilik haklarını hedef almamalı onur ve saygınlığına saldırı teşkil edecek hakaretlerde bulunmamalıdırlar.”

Baydemir’in basın açıklamasına ilişkin görüntü kayıtları ve yazılı ile örgsel medyada çıkan haber çıktılarının da eklendiği dava dilekçesinde, Baydemir’in 50 bin TL’lik manevi tazminat cezası ile cezalandırılması istendi. Ankara 10’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 14 Aralık’ta başlayacak olan dava için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e tebligat yapıldı.

BAYDEMİR NE DEMİŞTİ?

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ve eski DTP milletvekilleri, gözaltına alınan belediye başkanları ilgili açıklama yapmış ve kendilerini şahin ve güvercin olarak ayıranlara "Has..tirin" diye seslenmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından terör örgütü PKK’nın Türkiye yapılanması Kürdistan Topluluk Birliği'ne yönelik yapılan operasyon Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edilmişti.

BDP'ye geçen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, partilileri arasında ‘Şahin' ve ‘Güvercin' tanımı yapanlara tepki göstermiş, “Bunu söyleyenlere has...tir diyoruz. Kendi değerlerine ihanet eden tek Kürt politikacı bulamayacaksınız. Şeyh Sait ve Seyit Rıza ihanete uğradı. Ama ondan sonrakiler ihanete uğramadı, uğramayacaktır” demişti.

Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR,(DHA)

2

Haberin Devamı