Batman'ın meşhur yöresel yemekleri

Batman'ın gerek coğrafi konumu gerekse eski tarihe sahip olması yemek kültürünü etkileyen en önemli faktörlerdendir. Batman'ın meşhur yöresel yemekleri genellikle et ve et ürünleri kullanılarak yapılıyor. Batman yöresine özgü meşhur yemekler...

04 Kasım 2021, Perşembe 18:10 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
İÇLİ KÖFTE TARİFİ

İÇLİ KÖFTE TARİFİ

İçli köfte malzemeler

  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı soğuk su

İç harcı için:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 300 gram kıyma
  • 3 adet kuru soğan
  • Yarım tatlı kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 küçük çay bardağı çekilmiş ceviz 
  • Tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

İÇLİ KÖFTE YAPILIŞI

Soğanları ince ince doğrayın. Tavaya sıvı yağı alıp soğanları ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulan soğanlara kıyma ekleyin ve suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavurun. Daha sonra salçayı ekleyip birkaç dakika daha kavurun.

Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip ocağın altını kapatın. Soğumaya bırakılır. İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır. Suyu çekilince irmik salça baharatlar ve tuzu ekleyip 15 dakika boyunca azar azar su ekleyip yoğurun. Daha sonra unu ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha yoğurun. Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açın. İç harcından biraz koyun ve şeklini verin. Hepsine aynı işlem uygulanır. Biten içli köfteler kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartın.


MUMBAR DOLMASI TARİFİ

MUMBAR DOLMASI TARİFİ

Mumbar dolması malzemeler

  • 2 adet mumbar

Yıkamak için:

  • 1 su bardağı sirke
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

İç harcı için:

  • 500 gram pirinç
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 1 baş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre sıcak su

MUMBAR DOLMASI YAPILIŞI

Temizlenmiş mumbarın içini ve dışını bol suyla birkaç kez yıkayıp iyice temizleyin.

İç harcı için domatesi ve sarımsağı rendeleyin. Soğanları yemeklik doğrayın. Pirinci de bol suyla yıkayıp harç malzemelerini güzelce harmanlayın. Mumbarların içine bir huni ya da kabak oyacağı yardımı ile harcı doldurun.

Pirinç pişip şiştiğinde mumbar patlayacağından çok fazla doldurmayın, boşluk bırakın. İki ucunu dikiş ipiyle bağladığınız mumbarları yeniden bol suyla yıkayın. Derin bir kasede sirkeli su hazırlayıp mumbarları bu suda 15 dakika kadar bekletin. Yeniden durulayıp bu kez de üzerine un serpin ve güzelce ovalayarak dışındaki yapışkan yüzeyini temizleyin. Ardından mumbarlarınızı limon tuzu eklenmiş suda yıkayıp ununu arındırın. Dilerseniz birkaç kez daha sudan geçirdiğiniz mumbar dolmalarını kenara alın.

Sosu için sarımsakları, salçayı, kimyonu, tuzu ve karabiberi bir tencerede karıştırın. Mumbarları da tencereye alıp üzerini geçmeyecek kadar su ilave edin. Düdüklü tencerede kısık ateşte 45 dakika kadar pişirdiğiniz mumbarınız servise hazırdır.


PERDE PİLAVI TARİFİ

PERDE PİLAVI TARİFİ

Perde pilavı malzemeler

  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
  • 2 adet tavuk budu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • 200 gram çiğ badem
  • 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
  • Karabiber
  • Tuz

Perde pilavı hamuru için:

  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Tuz

PERDE PİLAVI YAPILIŞI

Perde pilavını yaparken ilk olarak tavukları haşlayın. Haşlanan tavukların tavuk suyuyla pilav yapılır. Margarini pilav tenceresine alın ve eriyince süzülen pirinçleri tencereye koyup 3 dakika kavurun. Haşlanan tavuk suyunun 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyip yarım yemek kaşığı tuz ekleyerek kapağı kapatın. Pilav tam pişmeden, biraz diri hale geldiğinde ocaktan alın. Didiklenen tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilava katıp iyice harmanlayın. 

Hamuru yapmak için tüm malzemeleri karıştırın ve iyice yoğurun. Hamuru biri küçük diğeri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olan hamuru 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapanacak şekilde iyice yerleştirin. İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hamur kızarana kadar pilavı pişirin. Ters çevirip servi edebilirsiniz. 


KURU DOLMA TARİFİ

KURU DOLMA TARİFİ

Kuru dolma malzemeler

  • 10 adet kurutulmuş patlıcan
  • 10 adet kurutulmuş biber
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı yenibahar
  • 1,5 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı su

KURU DOLMA YAPILIŞI

Kuru patlıcan ve kuru biberleri çok yumuşamayacak kadar haşlayıp süzdürün. Bir kaseye kıyma, soğan, pirinç, rendelenmiş sarımsak, nar ekşisi, tüm baharatlar ve zeytinyağını ekleyip güzelce yoğurun.

Haşlanmış kuru patlıcan ve biberlere kıymalı harcı doldurun. Kuru patlıcanları ve biberleri tencereye dizin. Ayrı bir sos tenceresinde sıvı yağ ve salçayı kızdırıp tencereye ekleyin. Üzerine 1 çay bardağı su ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.


KABURGA DOLMASI TARİFİ

KABURGA DOLMASI TARİFİ

Kaburga dolması malzemeler

  • 2.5 kg kaburga (koyun eti~sağ göğüs kısmı)
  • 150 gram tereyağı
  • 150 gram kabuğu soyulmuş badem içi
  • 300 gram kıyma
  • 2 soğan
  • 2 diş sarımsak 
  • 750 gram pirinç
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Karabiber

KABURGA DOLMASI YAPILIŞI

Pirinci bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Kaburganın yağlı kısmından cep şeklinde kesin. Tereyağını tencereye alıp eritin.

Badem ve kıymayı ekleyip kavurun. İnce yemeklik doğranmış soğan ve ezilmiş sarımsağı ilave ederek kavurmaya devam edin. Tencereye alıp birkaç dakika kavurun. Kıyılmış maydanoz, baharat ve tuz ekleyip karıştırın. Sıcak su ekleyip kısık ateşte pirinçler hafifçe yumuşayana kadar pişirin.

Hazırladığınız pilavı kaburgaya açtığınız cebe doldurun. Etin ağız kısmını iplikle dikin. Kaburganın her yerine salça sürüp yağda kızartın. Sıcak fırında üzeri kapalı olacak şekilde 180 derecede 2 saat boyunca pişirin.


AYRAN ÇORBASI TARİFİ

AYRAN ÇORBASI TARİFİ

Ayran çorbası malzemeler

  • 1 lt ayran
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım demet kıyılmış nane
  • 4-5 dal kıyılmış taze kişniş
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yarma mısır
  • 1 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut 
  • Buz parçaları

AYRAN ÇORBASI YAPILIŞI

Önce yarma mısır ve nohutları geniş bir tencereye alın. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve zerdeçal ilave ederek 30 dakika haşlayın. Daha sonra buğdayı ekleyip 20 dakika daha haşlayın. Bir süzgeç yardımıyla süzerek soğumaya bırakın. Bu esnada yoğurdu iyice çırpın ve üzerine ayranı ekleyin. Karışım yoğun bir kıvamdaysa kontrollü bir şekilde azar azar su ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız ayran aşını buzdolabına koyun. Buzdolabında soğuttuktan sonra, isteğe göre üzerine zeytinyağı gezdirerek soğuk servis yapın.


ŞAM BÖREĞİ TARİFİ

ŞAM BÖREĞİ TARİFİ

Şam böreği malzemeler

Hamur için:

  • 1 kg un
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 10 gram tuz
  • 250 ml ılık su

İç malzeme için:

  • 1 kg az yağlı kıyma
  • 1 demet maydanoz
  • 5-6 adet orta boy soğan
  • Bir tutam yenibahar
  • Bir tutan karabiber
  • Bir tutam pul biber
  • Bir tutam tuz
  • 1,5 su bardağı ayçiçek yağı

ŞAM BÖREĞİ YAPILIŞI

Un ve yumurtayı bir kabın içerisine alarak karıştırın ve yoğurun. Üzerine sıvı yağ, yoğurt, ılık su ve tuzu ekleyip yoğurmaya devam edin. Hamur kıvamına gelince 30 dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Bu esnada maydanoz ve soğanı ince ince kıyın. Ardından tencereye yağ ve soğanları ekleyerek kavurun. Üzerine az yağlı kıymayı koyarak karıştırın. Daha sonra maydanoz ve baharatları ekleyerek özdeşleşene kadar kavurun. Dinlenen hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Ayırdığınız parçaları 10 cm çapında olacak şekilde merdane ile açın. Açılan hamurun ortasına kıymalı harçtan koyun ve yarım ay şeklinde kapatın. Sıvıyağı tavaya alın ve kızdırın. Börekleri teker teker önlü arkalı olacak şekilde kızartın. İki tarafı da altın sarısı rengini alınca kağıt havlu serili bir tabakta bekletin. Bu sayede fazla yağı süzülecektir.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Balıkla yapabileceğiniz yemek tarifleri