Beden Sağlığı Bayat ekmekte 'mikrobik' tehlike

Bayat ekmekte 'mikrobik' tehlike

Paylaş
Bayat ekmekte 'mikrobik' tehlike

Uzmanlar uyarıyor: "Mikrobik bozulma oluşan bayat ekmekten yapılan gıdalar, insan sağlığını olumsuz etkiliyor"

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bülent Şık, ekmek israfını önlemek amacıyla fırınlarda bayat ekmeğin tazesiyle değiştirilerek toplanan ekmekten galeta unu gibi gıda ürünleri üretilmesi önerisine tepki gösterdi.

Kısa süreliğine ertelenen bu öneri için Gıda Mühendisleri Odası Şube Başkanı Bülent Şık, bayat ekmekler kullanılarak imal edilmesi düşünülen gıdaların halk sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açabileceğine dikkati çekti.

Ekmeğin uygun koşullarda muhafaza edilmemesi halinde mikrobik bozulma oluşacağını belirten Şık "Ekmeğin bayatlama sürecinde zararlı kimyasalla buluşması, uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ekmek ya da mikrobik bozulma belirtileri gösteren ekmekten üretilecek gıdalar, sağlığa zararlıdır. Bunların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabilir. Küflenmiş ekmeklerin tüketilmesi karaciğer kanserine kadar yol açan rahatsızlıklara da neden olur" diye konuştu.

ŞÜPHELİ HAMMADDEDEN FARKI YOK!

Bülent Şık, sıcak ve nemli ortamda ekmeğin muhafaza edilmesinin mikrobik bozulmayı hızlandırdığını ve ekmekte sünme, hamurunda yapışkanlık gibi sonuçlara yol açacağını belirtti.

Ekmekteki bozulmanın sadece dış yüzeyindeki küflenme ile sınırlı olmadığına dikkati çeken Şık "Kampanya ile fırınlara getirilen bayat ekmek şüpheli hammadde gibi düşünülmeli. Şüpheli hammaddeden gıda üretimine onay vermiyoruz" dedi. Şık, Türkiye’de üretilen yaklaşık 100 milyon ekmekten 6 milyonunun israf edildiğini söyledi.

'EKMEK İSRAFI DAHA DA ARTACAK'

Antalya Fırıncılar Odası Musa Kazım Buhurcu da bayat ekmeklerin fırında tazeleriyle değiştirilmesinin ekmek israfını artıracağını savundu. Buhurcu, Antalya’da 800 bin civarında ekmek üretildiğini ve bunlardan yaklaşık yüzde 5’inin tüketilmediğini belirtti. Kampanya ile bu oranın yüzde 10’u geçeceğini savunan Buhurcu, israfı engellemek için insanların bayat ekmekleri nasıl değerlendireceği yönünde bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kampanyanın ekmek israfı sorununu çözüme kavuşturmayacağına değinen Buhurcu, fırıncıların en büyük sorununun ellerinde kalan ekmekleri tüketmek olduğunu belirtti. Bayat ekmeklerin tüketileceği herhangi bir imalat olmadığına değinen Buhurcu, kampanya ile fırınlardaki bayat ekmek tüketimi konusundaki sıkıntının artacağını kaydetti.

'ANTALYA’DA UYGULAMAYIZ'

Buhurcu "Antalya Fırıncılar Odası olarak biz bu kampanyayı uygulamayacağız. Bayat ekmek sorununun çözümünde en büyük görev tüketiciye düşüyor. İnsanlar tüketeceği kadar ekmek almalı. Evlerinde bayatlayan ekmekleri kullanarak hazırlayacakları gıdalarla geri dönüşümünü yapabilmeli. Fırıncılar olarak düşük maliyetle ekmek satıyoruz. Satılan ekmeğin tekrar alınması ve yerine tazesinin verilmesi bizleri mali anlamda da zor duruma sokar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ın başlattığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca düzenlenen ’Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası’ kapsamında, Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası bayat ekmeklerin fırında tazeleriyle değiştirilmesi önerisinde bulunulmuştu. Ancak fırınlarla anlaşma sağlanamaması sebebiyle 20 Ocak'ta başlayacağı duyurulan kampanya sonraki bir tarihe ertelenmişti.

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

2

Haberin Devamı