Magazin Bayülgen: İçeriğini bilmeden imzaladım

Bayülgen: İçeriğini bilmeden imzaladım

Paylaş
Bayülgen: İçeriğini bilmeden imzaladım

Okan Bayülgen, Gezi Parkı olayları sırasında kendisinin de imzaladığı 'Kaygılıyız' bildirisine, içeriğini bilmeden destek verdiğini söyledi

Okan Bayülgen, ‘Kaygılıyız’ ilanına içeriğini bilmeden destek verdiğini belirterek, “Öyle bir metin ki kimseye dokunmuyor. Sanki birileri arada bir toplanıp kaygılanıyorlar. Bir tür panik atakları varmış gibi” dedi.

Marmara İletişim Fakültesi Medya Merkezi’nde Online Medya Derneği tarafından düzenlenen Sosyal Medya konulu panele katılan Okan Bayülgen’in Gezi Parkı, medya ve sosyal medya ile ilgili açıklamaları dikkat çekti. Bayülgen, panelde kendisi adına açılan sahte hesaplardan atılan tweetler, Gezi olaylarındaki provokasyonlar, Mehmet Ali Alabora ile alakalı görüşleri, Gezi olaylarında medya ve politikacıların tavrı ile başörtülü kadınlar ve medya dünyası konularına değindi.

Bayülgen, “Dış güçler Türkiye’de bir operasyon yapmak istese, ben bir dış güç olsam bir para ya da bir paye, bir gelecek dağıtmak istesem medyada zaten yeteri kadar adam var. Zavallı bir kaç twitter takipçisi olan adamla uğraşmam” diye konuştu.

İnternetin bir bilgi çöplüğü olduğunu belirten Bayülgen, "İnternette hakkımda bir tane doğru bilgi yazısı bulamıyorum. Oynamadığım bir sürü filmde oynamış, oynadıklarımda oynamamışım, görünmüyorum. İnternet bir bilgi çöplüğüdür, güvenilmez ama ıslah etmek ve kullanmak zorunda olduğumuz bir iletişim alanıdır da” şeklinde konuştu.

Bayülgen, Gezi Parkı eylemlerini 3 gün boyunca desteklediğini, şimdi ise Gezi destekçilerinin kendisine “dönek” dediklerini ifade ederek, “Gezi’nin uyanışı şudur: Bu uyanış alışveriş manyağı yapmaya çalıştığımız, abuk sabuk dizilerle uyuşturmaya çalıştığımız genç adam ya da genç kadın sokağa çıkmış sokakta bir heyecan bulmuştur. Heyecan olarak polise taş atmayı kast etmiyorum. Arkadaşları ile tartışmış kendisine benzeyen insanlarla bir araya gelmiştir” diye konuştu.

'ADAM SANA GAZ DEĞİL KURŞUN DA SIKAR'


Demokrasi mücadelesinin her zaman yapılacağını kaydeden Bayülgen, “Bırakıp tatile gidilmez. Sabah iş akşam direniş olmaz. Demokrasi mücadelesi 24 saat 365 gündür. İktidar mücadelesi ise sandıkta yapılır. Sen iktidar mücadelesi yapmak için sokağa çıkarsan adam sana gaz değil kurşun da sıkar. Çünkü sen rejim değişikliği yapmaya çalışıyorsun. O zaman kolluk güçleri hakikaten karşı kaşıya gelirsin. Plastik mermi değil gerçek mermi sıkar. İktidar mücadelesinin yolu politik mücadeledir. Var olan partileri istemiyorsun, o zaman başka yollar bul. Gezi iklimi bize şunu sağladı. Kimse sanmasın ki televizyonlar aynı şekilde izleniyor, AVM’ler eskisi gibi doluyor. Bu bir uyanış” dedi.

O POZLAR NASIL OLDU?

Okan Bayülgen, twitter’da kendisiyle ilgili dolaşan aforizmalara baktığında onaylayamayacağı bir sürü şey olduğunu ifade ederek, “Şu baskıyı hissettim. İki gece çocuğu denize sokmam için Antalya dolaylarında bilmediğim hanımın ayarladığı bir yere gittik. Twitter’dan da yazdım kirpi gördük diye. Vay dönek Gezi’yi bıraktın mı? Ben Gezi’ye iki kere gittim. Bir kitap okumaya gittim, bir de ne oluyor diye bakmaya... Ben hiç sokakta olmadım. Eylemin içine girip video olarak paylaştım çünkü tepem attı o ara. Ama sonra oturduğum yer, ben Galata’da oturuyorum. Yemek yemeye gidiyorum, daha yemek yemeğe giderken gaz yedim. Koşarak aşağı doğru iniyorum, Okan eylemde alkış. Hanımla çıkıyoruz şuraya gidelim diyoruz pat yine gaz. Koşarak el ele iniyoruz, alkış karı koca eylemdeler... İnadına bunun üzerine gidiyorum” diye konuştu.

Bayülgen, şunları söyledi:

“Senin demokrasi mücadelenin arkasındayım canı gönülden katılıyorum. Ama iktidar mücadelesi? Bir dakika baba! O başka bir konu. Mesele iktidar mücadelesi ise genç adam lütfen kendini sakla. Ben 12 Eylül öncesini yaşadım. Gençlerin genç insanların nasıl siyasi amaçlarla gidebilecekleri üniversiteler yerine örgütlenmek için başka üniversitelere gittiklerini, sağ kanattan ve sol kanattan insanların kendisini nasıl feda ettiklerini gördüm. Basının olmadığı yerde barış açıklamasının yapıldığı yerde hükümet istifa diye slogan atılıyorsa ben orada olmam.”

‘Kaygılıyız’ ilanıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayülgen, “Can Dündar aradı. Dedi ki böyle bir şey var. Yaşar Kemal imzalıyor şu imzalıyor bu imzalıyor deyince, bu ustaları bana söyle ben kıvırtacak mıyım, tamam dedim. Metni bile gönder demedim. Sonra metni okudum. Şöyle bir metin: Kaygılıyız! Şöyle demek gibi bir şey. Bizden ne köy olur ne kasaba! Ben öyle demem. Öyle bir metin ki kimseye dokunmuyor. Sanki birileri arada bir toplanıp kaygılanıyorlar. Bir tür panik atakları varmış gibi” dedi. (İHA)

O BİLDİRİDE NE DENİYORDU?


Yaşar Kemal'den Nuri Bilge Ceylan'a, Ferzan Özpetek'ten Bejan Matur'a farklı sanat dallarından ve siyasi görüşten sanatçının altına imza attığı ilan metni şu şekilde:

"Sanat, hayatımızı diri tutan, bizi acılarımızdan arındıran, soluk almamızı sağlayan nefes borumuzdur.

Bu ülkenin toplumsal değerlerine, acılarına her zaman yakın durmuş, sorunlarını gözlemlemiş, bu çabaları sayesinde toplumca ödüllendirilmiş veya bu uğurda acılar çekmiş sanatçılar olarak diyoruz ki:

Ortada yine bir öfke ve nefret kokusu var.

Sanatı ve sanatçıyı değersizleştirme, hedef gösterme, itibarsızlaştırma, suçlama, baskı altına alma girişimleri olanca hızıyla sürüp gidiyor.

'Ayaklar baş oldu' sözünü sakınmadan söyleyen dil, topluma nefret tohumları ekiyor.

'Siz ve biz' söylemi, toplumsal kutuplaşmayı keskinleştiriyor.

Biz aşağıda imzası olanlar toplumda yeni mağduriyetler yaşanmaması için nefret dilinin sona ermesini, sanatçıların ve sanat eserlerinin hedef gösterilmemesini ve toplum üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz.

Yaşar Kemal, Ara Güler, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Nuri Bilge Ceylan, Fazıl Say, Ferzan Özpetek, Murathan Mungan, Ayşe Kulin, Sırrı Süreyya önder, Halit Kıvanç, Tarık Akan, Elif Şafak, Emrah Serbes, Filiz-Fikret-Otyam, Ahmet ümit, Halit Ergenç, Rutgay Aziz, Çetin Tekindor, Okan Bayülgen, Serra Yılmaz, Volkan Konak, Nebil Özgentürk, Yavuz Bingöl, Sunay Akın, Haluk Bilginer, Can Dündar, Ataol Behramoğlu, Cahit Berkay, Levent Üzümcü, Devrim Erbil, Selçuk Yöntem, Vedat Sakman, Erol Demiroz, Mustafa Alabora, Zeynel Oral, Gürer Aykal, Latife Tekin, Halil Ergün, Ece Temelkuran, Derya Köroğlu, Edip Akbayram, Cihan Ünal, Müjde Ar, Ferhan Şensoy, Leyla Erbil, Onur Akın, Ahmet Telli, Bejan Matur, Yılmaz Odabaşı, Zeki Alasya, Mehmet Aksoy, Ahmet Say, Müjdat Gezen, Yüksel Aksu, Ferhan-Ferzan Önder, Gülsin Onay, Leman Sam, Musa Kart."

Haberin Devamı