Gündem Berat Albayrak’tan Davos’ta önemli görüşmeler

Berat Albayrak’tan Davos’ta önemli görüşmeler

Paylaş
Berat Albayrak’tan Davos’ta önemli görüşmeler

Berat Albayrak, zirve kapsamında, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile bir araya geldi. Görüşmelerden sonra Albayrak bir açıklama yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İsviçre'nin Davos kasabasında devam eden 49. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) zirvesi kapsamında, ikili görüşmelerini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Zirve kapsamında, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile bir araya gelen Albayrak, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile de görüştü. Görüşmelerde, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

İşte Bakan Berat Albayrak'ın görüşmelerden sonra yaptığı açıklamalardan satır başları:

Önümüzdeki Mayız ayında Fransız mevkidaşımızı inşallah Türkiye'de ağırlayacağız. Bunun yanında Almanya'ya bir seyahatimiz gerçekleşecek.

Davos toplantıları bu yıl hakikaten küresel ekosistem açısından farklı kaygıların dile getirildiği, tehditlere karşı da ortak hareket edilmesi gerektiğinin de ifade edildiği bir zirve oldu.

Haberin Devamı

ŞUBAT'TA VE MART'TA GÖRECEĞİZ

Daha aktif bir hazinecilik ortaya koyacağız. Türkiye'nin her bir kuruşunu en iyi şekilde değerlendireceğiz. Tasarrufları artıracağız. Çok ciddi bir faiz tasarrufu elde ettik. Bütçe disiplininden ise şaşmadık. Çok daha akılcı ve rasyonel bir şekilde tamemen bütçe disiplini içerisinde, özellikle birikmiş kamu ödemeleri olmak üzere dengeli adımlar atıyoruz, atacağız. Bunun etkilerini Ocak'ta gördük, Şubat'ta ve Mart'ta daha fazla göreceğiz.

Turizm rakamları çok iyi. Bakanımızla takip ettik. Turizmin büyüme çerçevesinde iyi rakamlara sahip. Artırmak için yine çalışamaya da devam edeceğiz.

ETKİN BİR REFLEKS VERDİK

Bütçe disiplini konusunda çok iyi durumdayız. Enflasyonla mücadelede ise aşağı yönlü süreç devam ediyor. Cari denge ise bazılarını ters köşe bırakacak. Müthiş bir ekonomik koordinasyonla devam ediyoruz. Geçtiğimiz süreçte çok etkin bir refleks verdik. Cari açık çok ciddi ve sert bir şekilde düşüyor.

2019'da çok güçlkü gelişmeler olacak. 2019 bütçesinin bizim açımızdan bakıldığında çok daha rahat bir bütçe olacağını düşünüyorum.

Türkiye uzun yıllar kur konusunda bir strateji izledi. Büyümek istiyorsak, daha stratejik bir akılla sahada olmak zorundayız. Euro swap konusu, kabaca ifade etmek gerekirse, piyaslardaki maliyetlendirme açısında yakından takipteyiz. Farklı swap alternatifleri de değerlendiriliyor. Tüm piyasaları etkin bir şekilde kullanacağız. Yen, dolar, euro hangisi uygunsa onu değerlendireceğiz.

Haberin Devamı

KDV iadeleri konusu uzun yıllardır konuşulur. Piyasa beklentilerini karşılayan önemli talepleri değerlendirdik. Bu konuyu farklı yöne çekmeye çalışan kimselerde var. Bu rakamlarla ilgili ciddi bir çalışma yapılıyor. Realite içerisinde adımlar atabiliriz. Zaten çalışmalar başlamıştı. Detaylardan önce bu rakamları tüm sektörler çerçevesinde paydaşlarla oturup kararlaştıracağız.

Yıl sonuna kadarki gerçekleşmeler, ortaya çıkan süreçler, disliplinli bütçe gibi detaylara bakıldığında, Türkiye ekonomisi faydası açısından somut adımlar atıyoruz. Buradan siyasi bir çıkarı olanlar spekülasyonlar üretebiliyor. Türkiye'nin yaşadığı manipülatif ataklar, daha önce yaşanmamış kadar büyüktü. İyileşmenin çok hızlı olması da bizi sevindiriyor. Bundan sonra da daha hızlı bir süreçle kazanımlarımız realize olacak.