Beyinden ne yemek yapılır? Beyinle yapılan yemek tarifleri

Hem dünya mutfağında hem de Türk mutfağında dana veya koyun beyni ile yapılan yemek tarifleri oldukça sevilen lezzetler arasında yerini alıyor. Peki, beyinden ne yemek yapılır? Tadına doyamayacağınız beyinle yapılan yemek tarifleri...

28 Ekim 2021, Perşembe 10:42 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
BEYİN TAVASI TARİFİ

BEYİN TAVASI TARİFİ

Beyin tavası malzemeler

  • 5 adet haşlanmış kuzu beyni
  • 2 adet yumurta
  • 125 gram un 

BEYİN TAVASI YAPILIŞI

Haşlanmış beyinleri ikişer parçaya ayırın. Bir kapta yumurtaları çırpın. İçine beyinleri parçalar halinde koyun. Unu, tuzu ve biberi ekleyerek mücver kıvamında bir bulamaç hazırlayın.

Tereyağını tavada eritin. Yağ kızınca hazırladığınız bulamaçtan bir kaşık alıp yağa bırakın, bu işlemi yineleyerek tavayı doldurun. Tavadakileri, her iki yanı da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Kızaranları süzdürerek bir tabağa aktarıp, yenilerini tavaya dökün ve hepsini kızartın. Beyin tavasını üzerine kızartma yağından gezdirip karabiber serperek servis yapın.


BEYİN SÖĞÜŞ TARİFİ

BEYİN SÖĞÜŞ TARİFİ

Beyin söğüş malzemeler

  • 3 adet koyun beyni
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Servis için:

  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 adet limon

Sosu için:

  • 1/2 adet limon
  • 1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

BEYİN SÖĞÜŞ YAPILIŞI

Öncelikle beyinleri bol suyun altında dikkatli bir biçimde güzelce yıkayın. Bir tencerenin içerisine suyu, sirkeyi ve tuzu ilave edip, kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca beyinleri kaynar suyun içerisine atın ve yaklaşık 20 dakika boyunca haşlayın. Beyinler pişerken derin bir kasenin içerisine soğuk su doldurun ve içerisine de bir kaç parça buz atın.

Beyinler pişer pişmez, kaynayan sudan çıkartıp, buzlu suyun içerisine aktarın. Böylece pişmeye devam etmelerini önlemiş ve şekillerini korumalarını sağlamış olacaksınız. Beyinler iyice soğuduktan sonra, üstlerindeki zarı nazikçe temizleyin ve dilimleyerek bir servis tabağına alın.

Sosunu hazırlamak için; limonun suyunu sıkın ve bunu zeytinyağı, dövülmüş 1 diş sarımsak, sirke ve isteğinize göre tuz ile güzelce karıştırıp, sosunuzu hazırlayın. Hazırladığınız bu sosu, servis tabağına aldığınız beyinlerin üzerine gezdirin.

Maydanozları ince ince doğrayın ve beyin salatanızın üzerine gezdirin, limon dilimleri ile süsleyin ve en üste de toz kırmız biberi serpiştirip, servis edin.


BEYİNLİ PİLAV TARİFİ

BEYİNLİ PİLAV TARİFİ

Beyinli pilav malzemeler

  • Kuzu beyni 2 adet 500 gr. (Tencerede çokça su ve 1 tatlı kaşığı tuz içerisinde iyice pişirilmiş ve kırılarak beyinleri çıkarılmış. Ardından bir kap içerisinde az su ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ezilip yoğurt kıvamına getirilmiş)
  • Tuz 3 tatlı kaşığı 
  • Su 4 su bardağı 
  • Başların haşlandığı su
  • Tereyağı 4 yemek kaşığı 
  • Tarçın 1 tatlı kaşığı 
  • Karabiber 1 tatlı kaşığı 
  • Sakız ¼ tatlı kaşığı 
  • Pirinç 2 su bardağı

BEYİNLİ PİLAV YAPILIŞI

Su bir pilav tenceresinde kaynatılır. Tereyağı, tarçın, karabiber, sakız ve tuz ilavesiyle karıştırılır. Kapağı kapatılır ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Küçük bir kadayıf tepsisine dökülür ve kevgirin tersi bastırılır. Üzerine hazırlanmış olan beyin ezmesi düzgünce sıvanır. Ardından tepsi 180 °C' de ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika kızartılır.


BEYİN ÇORBASI TARİFİ

BEYİN ÇORBASI TARİFİ

Beyin çorbası malzemeler

  • 10 bardak et suyu
  • 125 gram un 
  • 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı veya margarin
  • 2 adet koyun beyni
  • ½ demet maydanoz tuz

Terbiyesi:

  • 3 adet yumurta sarisi
  • ½ kahve fincanı limon suyu
  • ½ bardak su

BEYİN ÇORBASI YAPILIŞI

Beyinleri soguk suya birakin. Üzerindeki zari çikartip suyla atese koyup haslayin. Soguduktan sonra findik büyüklügünde dograyin. Unla yagi çorba tenceresinde biraz kavurun. Kalan beyin ve et suyunu azar azar ekleyip yedirin.10 dakika sonra da beyinlerle tuzu koyun. Terbiyesini hazirlayip çorbaya karistirin. Üzerine kiyilmis maydanoz serpin.


BEYİN SALATASI TARİFİ

BEYİN SALATASI TARİFİ

Beyin salatası malzemeler

  • 2 kuzu beyni (haşlanmış)
  • 1 domates (kabukları soyulmuş)
  • 2 sivribiber
  • 1 tatlı kaşığı maydanoz (kıyılmış)
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığının ucuyla karabiber
  • 1/4 su bardağı limon suyu
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı

BEYİN SALATASI YAPILIŞI

Haşlanmış beyinleri dilimleyip servis tabağına yerleştiriniz. Kabuğu soyulmuş domatesi 4'e bölünüz. İçinin çekirdeklerini temizleyiniz. Biberleri saplarının yakınından kesip 4'e böldükten sonra, çekirdeklerini temizleyiniz. Domates ve biberlerle servis tabağını süsleyiniz.

Limon sosu için 1/4 su bardağı limon suyunu orta boy bir kabın içine dökünüz. Tuz ve karabiberini ekleyip iyice karıştırınız. Tuz ve karabiber limon suyuna iyice karıştıktan sonra, çırpmaya devam ederek, zeytinyağını yediriniz. Limon sosunu beyinlerin üstüne döküp, maydanozunu da serperek servis ediniz.


HAŞLAMA BEYİN TARİFİ

HAŞLAMA BEYİN TARİFİ

Haşlama beyin malzemeler

  • 1 tane dana beyni
  • Tuz
  • Dörde bölünmüş 1 defne yaprağı
  • 1 soğan
  • 2 kereviz yaprağı
  • Yarım kahve fincanı sirke
  • Yarım fincan zeytinyağı
  • Limon suyu

HAŞLAMA BEYİN YAPILIŞI

Temizlenmiş, zarları çıkarılmış beyinleri tencereye koyun. Üstlerini örtecek kadar su doldurun. Diğer malzemeyi de katarak 10 dakika kaynatın. Sonra beyinlerin aynı suyun içinde soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra suyunu süzüp çıkarın. Doğrayıp zeytinyağı ve limonla servis yapın.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (28 Ekim 2021)