Bilim - Teknoloji 2019 Güneş Tutulması ne zaman? İşte 2019 Mart ayı gök olayları…
Paylaş
2019 Güneş Tutulması ne zaman? İşte 2019 Mart ayı gök olayları…

2019 yılında üç güneş tutulması yaşanacak. İlki yani parçalı güneş tutulması 5-6 Ocak’ta yaşandı. Ancak Türkiye’den gözlemlenemedi. Peki diğer “güneş tutulması ne zaman?” İşte 2019 mart ayı gök olayları

İlki ocak ayında gerçekleşen parçalı güneş tutulması Türkiye’den gözlemlenememişti. Gök olaylarını takip eden gök meraklıları sıklıkla “Güneş tutulması ne zaman?” sorusunu aratıyor. İşte 2019 mart ayı gök olayları

Haberin Devamı

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

2 Temmuz 2019'da yılın ikinci Güneş tutulması, "tam Güneş tutulması" yaşanacak. Genel zaman ile 18.01-20.44 saatlerinde gerçekleşecek bu tutulma da Türkiye'den gözlenemeyecek.

Pasifik Okyanusu ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek olan bu tutulma, Ay'ın Dünya'ya nispeten yakın olması dolayısıyla, uzun tutulmalardan biri olacak ve yaklaşık 4,5 dakika sürecek.

16-17 Temmuz 2019 tarihinde "parçalı Ay tutulması" gerçekleşecek. Tamamı Türkiye'den gözlenebilecek bu tutulma Türkiye saati ile 21.43-03.18 saatlerinde gerçekleşecek. Saat 00.31'de, tutulma ortasında Ay'ın yaklaşık yüzde 65'lik bölümü Dünya'nın gölgesinde kalacak.

26 Aralık 2019 tarihinde "halkalı Güneş tutulması" olacak. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulma genel zaman ile 03.34-07.01 saatlerinde gerçekleşecek. Suudi Arabistan, Hindistan'ın güneyi, Sumatra, Borneo ve Filipinler'den görülebilecek. Bu tutulma Güneş'in yüzde 97'sini örtecek.

Haberin Devamı

MART AYINDA YAŞANACAK DİĞER GÖK OLAYLARI

19 Mart Ay Dünya’ya en yakın konumunda (359.380 km)

20 Mart İlkbahar Ilımı (gece ve gündüz süreleri eşit)

27 Mart Ay ve Jüpiter birbirine çok yakın görünümde

29 Mart Ay ve Satürn birbirine çok yakın görünümde

MERKÜR

Geçtiğimiz ay gözlem için uygun konumda olan gezegen bu ayın ortasına doğru ufkun üzerinde alçalacağından gözlenmesi giderek zorlaşacak. Ayın ortasından sonra Güneş’in batısına geçecek olan gezegen, ay sonuna doğru, sabahları gün doğmadan önce doğu ufkunda kısa sürelerle gözlenebilecek.

VENÜS

Yılbaşından beri gündoğumunda gökyüzünün doğu bölgesindeki en parlak gökcismi olan gezegen bu ay da yine aynı bölgede. Günler ilerledikçe ufkun üzerinde alçalacak olan gezegenin gözlenebileceği süre azalsa da ayın sonuna kadar gözlenebilecek.

MARS

Gezegen gökyüzünün batı bölgesinde gece yarısından bir saat öncesine kadar gözlenebilir. Günler ilerledikçe gezegenin parlaklığı hafifçe azalacak. Jüpiter: Gözlenebileceği süre giderek artan gezegen ayın başlarında 3.00 civarında doğuyor. Ayın sonlarına doğru gözlem süresi iyice artan gezegen, gece yarısından bir saat sonra doğudan yükselecek.

Haberin Devamı

SATÜRN

Ayın ilk günü gündoğumundan yaklaşık üç saat önce doğudan yükselen gezegene Venüs, Ay ve Jüpiter eşlik ediyor. Gezegenin halkaları teleskoplu gözlemciler için uygun konumda. Günler ilerledikçe gezegenin parlaklığında değişiklik olmayacak ve gözlenebileceği süre yavaş yavaş uzayacak.