Bilim - Teknoloji 6 dakikada özetliyoruz! - Wikipedia neden kullanıma kapatılmıştı?
Paylaş
6 dakikada özetliyoruz! - Wikipedia neden kullanıma kapatılmıştı?

İnternet ansiklopedisi Wikipedia'nın erişim engeli 2,5 yıl sonra kaldırılarak kullanıma açıldı. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Wikipedia'nın erişim engelini kaldırdı. Peki bunca sene neden Wikipedia ya erişim sağlayamadık, olay neden bu raddeye kadar geldi, şimdi kısaca bu sorunlardan bahsedelim.

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının Resmi Gazete'de yayımlamasının ardından, sitenin erişim engeli Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı üzerine Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından kaldırıldı.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında, Wikipedia'nın "Türkiye'yi terör gruplarıyla aynı düzlemde gösteren" içeriklerle ilgili düzenlemeler yaptığı ve Türkiye ile ilgili asılsız iddiaları kaldırdığı belirtildi.

Peki Wikipedia ne zaman kapatıldı?

Wikipedia, "Türkiye'yi çeşitli terör gruplarıyla aynı düzlemde ve iş birliği halinde göstermeye çalışan yazı ve yorumlar yapıldığı" gerekçesiyle 2017 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından uyarılmıştı.

"Türkiye'yi terör gruplarıyla aynı düzlemde gösteren" içeriklerle ilgili herhangi bir işlem yapılmaması üzerine, siteye Türkiye'den erişim 29 Nisan 2017 tarihinde BTK tarafından durdurulmuştu.

Wikipedia'nın bağlı bulunduğu Wikimedia Vakfı, erişimin engellenmesinin ardından ilgili karara itiraz etmiş ve vakfın mahkemeye yaptığı başvuru reddedilmişti.

Haberin Devamı

3 yıla yakın süredir Türkiye'de erişime kapalı olan site, Wikimedia Vakfı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru sonrası, mahkemenin "erişimin engellenmesi kararı verilmesinin ifade özgürlüğünü ihlal ettiği" gerekçesiyle oy çokluğuyla aldığı karar doğrultsunda tekrar erişime açıldı.

Hatta Wikipedia kurucusu Jimmy Wales, Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası Twitter hesabından “Anayasa Mahkemesi, Wikipedia'ya erişim engelinin kaldırılması gerektiğine karar verdi. Tekrar hoşgeldin Türkiye." ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamayla kararı kutlayan Wikimedia Vakfı’nın açıklaması şu şekilde;

“Türkiye halkının, Türkiye kültürü ve tarihi hakkındaki dünyanın en büyük çevrimiçi tartışma ortamına yeniden katılmasından ve Wikipedia'nın Türkiye ve dünya hakkında enerjik bir kaynak olmaya devam etmesinden dolayı çok heyecanlıyız.”