Bilim - Teknoloji AB, 2035'te fosil yakıtla çalışan araba satışını yasaklıyor
Paylaş
AB, 2035'te fosil yakıtla çalışan araba satışını yasaklıyor

Avrupa Parlamentosu (AP), 2035 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan yeni araçların yasaklanması için sunulan plana destek çıktı.

Avrupa Parlamentosu'nun Çevre Komitesi tarafından desteklenen plana göre 2035 yılında karbondioksit salınımının tamamen kesilmesi için birlik çapında yeni benzinli ve dizel araçların satışının yasaklanması öneriliyor. Bu plan, 2050 yılında bütün sektörlerde net sıfır emisyona ulaşmak isteyen Avrupa Komisyonu tarafından geçtiğimiz yıl sunulan iklim değişikliği politikalarına ait büyük paketin hedeflerinden biri. Buna göre önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde, yani en geç 2035 yılı itibarıyla karbondioksit emisyonuyla kirliliğe yol açan araçların AB yollarından çekilmesi amaçlanıyor. Ancak AP Çevre Komitesi eş zamanlı olarak yapılan başka bir oylamada karbondioksit emisyonunun daha sıkı hedeflerle önümüzdeki 10 yıl içinde kesilmesi önerisini reddetti. Reddedilen öneride komisyonun planından daha ileri gidilerek karbon salınımında arabalarda 2021 düzeyine karşı 2030 yılında yüzde 55 oranında kesinti isteniyordu.

Haberin Devamı

Arabalardaki karbon emisyonu önerileri önümüdeki aylarda Avrupa Parlamentosu genel kurulunda oylanacak. Bu oylamanın ardından AB ülkeleri son kuralları müzakere ederek son sözü söyleyecek. AB, sıfır emisyonlu elektrikli araçlara yönelimi hızlandırarak birliğin emisyonunun dörtte birini oluşturan ve son yıllarda giderek artan ulaşım kaynaklı sorununun üstesinden gelmeyi umuyor. Volkswagen gibi firmalar Avrupa'da 2035 itibarıyla içten yanmalı motorla çalışan araç satışını durdurma planını açıkladı. Fakat sektördeki bazı gruplar spesifik bir teknolojinin yasaklanmasına karşı uyararak, böyle bir değişimin ancak şarj altyapısının geniş şekilde yaygınlaştırılması konusunda karar vericilerin desteklemesi halinde gerçekleşebileceğini belirtiyor. AB ülkelerin halka açık şarj noktalarını ana yollarda düzenli aralıklarla kurulmasını gerektiren önerileri değerlendiriyor.

Haberin Devamı