Bilim - Teknoloji ABD, Rusya ve Çin'e çip ithalatını durduracak
Paylaş
ABD, Rusya ve Çin'e çip ithalatını durduracak

ABD yönetiminin, çip üreticileri Nvidia ve AMD'ye yapay zeka çalışmalarında kullanılan ileri düzey çiplerin Çin ve Rusya'ya satışının durdurulmasına yönelik talimat verdiği bildirildi.

Nvidia'nın ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) yaptığı bildirimde, hükümetin, A100 ve yakında çıkacak H100 çiplerinin Çin'e ve Rusya'ya ihracatına ilişkin yeni bir lisans şartı getirildiğine dair şirketi bilgilendirdiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Söz konusu bildirimde, yeni lisans şartının A100 ve H100 çiplerini içeren tüm sistemleri de kapsadığına işaret edilerek, hükümetin, yeni düzenlemenin ürünlerin Çin'de askeri amaçlı kullanılması riskine yönelik olduğunu belirttiği kaydedildi.

Nvidia, ABD'li yetkililerin yeni kuralın "bahsedilen ürünlerin Çin'de askeri amaçlarla kullanılması riskine yönelik olduğunu" söylediğini belirtti.

ABD Ticaret Bakanlığı soru üzerine, hangi kriterlere göre Çin'e çip ihracını yasakladığını belirtmedi, ancak Çin ile ilgili politikaları gözden geçirdiğini ve "ileri seviyede teknoloji ürünlerinin yanlış ellere geçmesini engellemek" istediklerini ifade etti.