Bilim - Teknoloji ABD'den 36 Çinli şirkete ambargo yolda!
Paylaş
ABD'den 36 Çinli şirkete ambargo yolda!

ABD Senatosu, hükümet çalışanları için TikTok kullanmayı yasaklarken, yeni bir rapor 36 Çinli şirketin daha kara listeye alınacağını ortaya koyuyor. Bu şirketler arasında çip üretimi yapan Yangtze Memory Technologies de bulunuyor.

Financial Times'ın haberine göre Biden yönetimi, Çin'in en büyük yonga üreticisi Yangtze Memory Technologies dahil olmak üzere, toplamda 36 Çinli şirketi daha kara listeye ekleyecek.

Haberin Devamı

Önümüzdeki hafta için planlandığı öne sürülen ambargonun, ABD Ticaret Bakanlığı'ndan özel bir ihracat lisansı almayan şirketler için geçerli olacağı söylendi. Söz konusu lisans alınmadığı sürece  Çinli firmaların, ABD'li tedarikçilerle iş yapmaları yasaklanacak.

Çin'in, ABD teknolojilerini almasını engellemek için sürdürülen çaba, son birkaç yıldır devam ediyor. ABD yönetimi, şirketleri kara listeye ekleyerek Çin'in ABD'den alışveriş yapmasının önüne geçiyor. Özellikle Huawei bunun en basit örneklerinden gösterilebilir.

Huawei, hızla yükseldiği dönemlerde ABD ambargosu nedeniyle çok ağır darbe aldı. Firmanın Google lisansları iptal edilirken, çip ticareti yapılmasına da yasak getirilmişti. Bu da markanın zarara uğramasına neden oldu.

Haberin Devamı

Şimdi ise ABD'nin hedefinde çip üreticisi YMTC var. Çin'in en büyük yonga üreticisi, ABD hükümetinin kararıyla önümüzdeki hafta kara listeye eklenebilir. Bu da Apple ve diğer şirketlerle arasındaki tedarikin önüne geçmiş olacak.