Bilim - Teknoloji Antika telefon piyangosu
Paylaş
Antika telefon piyangosu

İlk nesil iPhone telefonun 65 katına satılması gözleri telefon piyasasına çevirdi. Evde kullanılmayan demode telefonlar antika gibi rekor fiyatlara alıcı buluyor.

Apple’ın birinci nesil olarak adlandırdığı ilk iPhone marka telefon, geçen günlerde açık artırmaya çıkarıldı. 2007’de satışa sunulduğunda fiyatı 599 dolardı. En fazla 30 bin dolara alıcı bulması beklenirken 39 bin 339 dolara satıldı. Yani, ilk fiyatının 65 katına! Eski model cep telefonları, sanıldığından daha değerli hale geldi. Telefonlar internet sitelerinde adeta yeni bir borsa yarattı.

Haberin Devamı

40 YILDIR VARLAR

Evde atıl durumda olan telefonlar, sahiplerine servet kazandırıyor. En çok satan retro telefon, 1614 Sterlin’e (33 bin 930 TL) alıcı bulan Nokia 6630. İlk 20’deki 17 model de Nokia’ya ait. Motorola ve Blackberry modeller onu izliyor. Uzmanlar, sadece 40 yıldır kullanımda olan cep telefonlarının bu kadar kısa sürede ‘antika’ değeri kazanmasının şaşırtıcı olduğunu söylüyor.

MADEN GİBİLER

İngiltere’deki araştırmalara göre evlerde kullanılmayan durumda 527 milyon elektronik eşya var. Ev başına 20 cihaz anlamına geliyor. Bunlar arasında en çok cep telefonları var. Öte yandan elektronik atıklar değerli metaller açısından bir hazine. Bu kadar atık 95 milyon ton altın, gümüş ve paladyum demek. Üstelik bu metallar artık doğadan çok bu atık cihazlarda bulunuyor.

Haberin Devamı