Bilim - Teknoloji Apple, App Store'da reklam gösterecek
Paylaş
Apple, App Store'da reklam gösterecek

Apple’ın uygulama mağazası App Store ve diğer uygulamalarında artık daha fazla reklam bulunacak.  Ancak bu, tüketiciler ve antitröst düzenleyicileri arasında memnuniyetsizliğe neden olabilir.

2016 yılından bu yana Apple News ve App Store'da reklam satışı gerçekleştiren şirket, son aylarda Google, Meta ve Amazon'un hakim olduğu bir sektöre daha kararlı bir şekilde girmeye başladı.

Haberin Devamı

Apple, kullanıcılarına giderek daha fazla reklam göstererek, son yıllarda üreticinin ana gelir kaynağı haline gelen akıllı telefon satışlarındaki düşüşü telafi etmeye çalışacak. Ancak bu, tüketiciler ve antitröst düzenleyicileri arasında memnuniyetsizliğe neden olabilir.

Haziran ayında Apple, App Store ana sayfasındaki reklamlar için ödeme yapma yollarını genişletti. Ağustos ayında şirket, reklam platformunun büyük ölçüde otomatikleştirileceğini belirten bir iş ilanı verdi.

Akıllı telefon pazarında ki inovasyon ise neredeyse durdu ve talep de buna bağlı olarak düştü. Bu nedenle Apple'ın yeni gelir kaynakları araması mantıklı. Bu adımın, arama sonuçlarında reklam göstermeye başlayan Amazon'un deneyiminden esinlenmiş olması muhtemel görünüyor. Çünkü şirket bu adımla 2016'dan bu yana işi on kat büyüttü ve 2021'de 31 milyar dolara ulaştı.

Haberin Devamı

Apple, Insider Intelligence'ın hesaplamalarına göre, reklamlardan yılda yaklaşık 4 milyar dolar elde ediyor. Ancak bu hamle, premium ürün ve hizmetler için onlarca yıldır fazla ödeme yapan şirket hayranlarının haklı öfkesini doğurabilir.

Apple'ın son reklam girişimi, iOS'un yeni gizlilik politikasının rakiplerine zarar verme girişimi olduğundan şüphelenen antitröst düzenleyicilerinin dikkatini çekti: Şirketin mobil cihaz kullanıcıları artık platformların tercihlerini izlemesine izin verip vermeyeceklerine kendileri karar veriyorlar. Meta, kendi tahminlerine göre sırf bu karar nedeniyle, sadece bu yıl 10 milyar dolar kaybedecek.

Geçtiğimiz yıl Google 210 milyar dolar, Meta ise 115 milyar dolar reklam geliri elde etti. Bunlar doğruysa ve Apple kendi web arama hizmetini başlatırsa, durumlar değişebilir.