Bilim - Teknoloji Apple, iOS 16'yı resmi olarak tanıttı
Paylaş
Apple, iOS 16'yı resmi olarak tanıttı

Apple, WWDC22 etkinliğinde iOS 16'yı resmi olarak tanıttı. Peki iOS 16 ile gelen yenilikler neler? iOS 16 ne zaman kullanıcılara sunulacak?

Apple, WWDC22 etkinliğinde iOS’un yeni sürümü iOS 16’yı resmi olarak duyurdu. İşte gelen yenilikler şu şekilde:

Haberin Devamı
  • iOS 16 ile birlikte kilit ekranında, yeni yazı tipleri, arka planlar, saat ve tarih için renk özelleştirmeleri, widget'lar ve belirli uygulamaların doğrudan kontrolüne izin veriliyor. Bu sayede kullanıcılar iPhone'larının kilitlerini açmadan hava durumunu görüntüleme, canlı aktiviteleri kullanma gibi uygulamaların belirli fonksiyonlarını kullanabiliyor.

  • iOS ile birlikte artık iMessage üzerinden gönderilen mesajlar düzenlenebilip geri alınabiliyor. Netfilix Party gibi FaceTime görüşmeleri esnasında film, dizi, müzik ve fitness aktivitelerini eş zamanlı olarak arkadaşlarınızla yapabiliyorsunuz.

  • Klavyedeki dikte özelliği aktif edildiğinde artık klavye devre dışı kalmıyor. Böylece kullanıcılar ses ve dokunma arasında geçiş yapabiliyor. Ayrıca dikte, artık metinlere otomatik olarak noktalama işaretlerini de ekleyebiliyor.
  • Fotoğraftaki metinleri ayrıştırabilen canlı metin özelliği, iOS 16 ile birlikte artık videolarda da çalışabiliyor.
  • iOS 16 ile birlikte, birden fazla aile üyesinin fotoğraf eklemesine ve paylaşmasına izin veren bir iCloud Fotoğraf Kitaplığı eklendi.
  • Apple Wallet artık dijital otel anahtarlarını başkalarıyla paylaşabilmenizi sağlıyor. Apple Wallet’ın temassız ödeme özelliği, ürünlerini iPhone’dan ödeme kabul etmek isteyen satıcılar için etkin hale getiriliyor.
  • Apple’ın Harita uygulaması yeniden tasarlandı. Yeniden tasarlanan Harita uygulaması ile birlikte Fransa, İsviçlre ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin içerisinde yer aldığı 11 ülkenin detaylı şehir planı uygulamaya eklenecek.

  • iOS 16 ile birlikte Apple News’e yeni bir sekme geliyor. Bu sekmenin adı My Sports. Uygulamada seçtiğiniz sporların, liglerin veya takımların haberlerini, fikstürlerini ve detaylarını takip edebileceksiniz.
  • Aile paylaşımına gelen değişiklikler ile birlikte çocuklarınız için oluşturduğunuz hesapları çok daha kolay bir şekilde idare edebileceksiniz. Yaşa göre kısıtlamalar yapabileceğiniz yeni Aile Paylaşımı uygulamasında ebeveyn denetiminin kurulumunu daha hızlı bir şekilde yapabileceksiniz.
  • Aile Paylaşımı’nda çocuğunuz ekran süresini aştığı ve daha fazla süre istediği zaman bunu Mesaj uygulamasından cevaplayabileceksiniz. Çocuğunuz büyüdükçe Aile Kontrol Listesi seçenekleri de güncellenecek.
  • iOS 16 ile birlikte Güvenlik Kontrolü adı verilen yeni bir özellik geliyor. Bu araç sayesinde kullanıcıların Kişisel Güvenliği korunacak.
  • Apple’ın yeni Acil Durum Reset butonu ile birlikte tüm hesaplara erişimi kesebiliyorsunuz. Bu da istemediğiniz kişilerle konumunuzun paylaşılmasını ve onların hesaplarınıza erişmesini engelliyor. Ayrıca bu butona bastığınızda diğer tüm cihazlarda açık olan iCloud hesaplarınız kapatılıyor ve istemediğiniz kişilerden Mesajlar uygulamasından mesaj almıyorsunuz.
  • iOS 16 ile birlikte Fitness uygulaması artık tüm iPhone'larda yer alacak, Apple Watch'ınız olmasa bile. Uygulamadan adımlarınızı ve egzersizlerini takip edebileceksiniz.
  • Canlı Metin özelliğine birçok yeni özellik geldi. Artık Canlı Metin’i videolarda kullanabiliyorsunuz. Bir videoyu durdurarak oradan metini kopyalayabiliyorsunuz. Google Çeviri gibi artık Çeviri uygulamasında kamera ile canlı çeviriler yapabiliyorsunuz.

iOS 16 ne zaman yayınlanacak?

iOS 16’nın geliştirici önizlemesi bugünden itibaren  Apple Geliştirici Programı üyelerine, halka açık beta sürümü ise gelecek ay iOS kullanıcılarına sunulacak. Yeni yazılım özellikleri bu sonbaharda, iPhone 8 ve daha yeni modeller için ücretsiz yazılım güncellemesi olarak gelecek.