Bilim - Teknoloji Apple’a milyon dolarlık ceza verildi
Paylaş
Apple’a milyon dolarlık ceza verildi

Brezilya'da bir mahkeme, iPhone kutu içeriğinde şarj cihazı bulundurmayan Apple'a 19 milyon dolar para cezası verdi.

Apple, iPhone 12 modelini piyasaya sürmesiyle büyük bir strateji değişikliğine gidip, akıllı telefonlarının kutusundan şarj aletini çıkartmıştı. Şirket bunu çevre dostu politikası gereği uygulamıştı.

Haberin Devamı

Brezilya hükümeti ise satılan iPhone’larda şarj aletini de zorunlu tutuyor. Ancak kısa süre önce satışı yapılan bir iPhone’da şarj aletinin bulunmaması ABD’li firmaya pahalıya patladı. 

Brezilya’nın Sao Paulo eyaletindeki bir mahkeme Apple’a 100 milyon real, yaklaşık 19 milyon dolarlık bir para cezası verdi. Hükümet iPhone’da şarj cihazı bulunmasını zorunlu kılarken, Apple’ın bu konudaki tutarsızlığı ise şirketi 19 milyon dolar zarara uğrattı.

Mahkeme kararında “Bir ‘yeşil girişim’ gerekçesiyle, davalının tüketiciye, daha önce ürünle birlikte tedarik edilen şarj cihazı adaptörlerini satın almaya zorluyor” ifadelerine yer veriliyor. Apple tarafından yapılan açıklamada ise kararın doğru olmadığı ve itiraz edileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Daha öncede yine Brezilya Apple’a benzer bir ceza kesmişti. Geçtiğimiz aylarda hükümet, 4 milyon dolarlık başka bir para cezasıyla da teknoloji şirketini cezalandırdı. Apple, tüm cezalara rağmen iPhone 12/13/14 modellerini şarj cihazı olmadan satmaya devam ediyor.