Bilim - Teknoloji Ay tutulması ne zaman olacak? Kasım 2022 Ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi?
Paylaş
Ay tutulması ne zaman olacak? Kasım 2022 Ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi?

Ay tutulması ne zaman olacak?’ 25 Ekim’de gerçekleşen Güneş tutulmasının ardından daha sık araştırılmaya başlandı. 2022 yılında ilk ay tutulması 16 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşmiş ve Ay’ın tamamen Dünya’nın gölgesinde kalması ve renginin kırmızıya dönmesiyle “Kanlı Ay tutulması” olarak adlandırılmıştı. Peki Kasım 2022 Ay tutulması ne zaman Türkiye’den izlenecek mi? İşte detaylar…

Ay tutulması, gök bilimciler kadar, gökyüzü olaylarını takip eden pek çok kişi tarafından yakından takip ediliyor. Ekim ayının sona ermesiyle Ay tutulması hakkında araştırmalar sıklaşırken, bu nadir görünen doğa olayını izlemek isteyenlerin en sık sorduğu sorulardan biri de ‘Ay tutulması Türkiye’den izlenecek mi?’ oldu.

Haberin Devamı

AY TUTULMASI NE ZAMAN OLACAK?

2022 yılının ikinci Ay tutulması 8 Kasım Salı saat 14.00’te gerçekleşecek.

KASIM 2022 AY TUTULMASI TÜRKİYE’DEN İZLENECEK Mİ?

8 Kasım’da gerçekleşecek Ay tutulması Afrika, Asya ve Avrupa’dan izlenebilecek. Ancak tutulma Türkiye’de öğlen saatlerinde denk geldiği ve hava aydınlık olduğu için izlenemeyecek.

AY TUTULMASI NASIL VE NEDEN OLUR?

Ay, Dünya etrafındaki bir tam turunu yaklaşık 27 günde tamamlar ve 29.5 günde döngüsünü gerçekleştirir. Ay'ın iki döngüsü arasındaki fark, Ay'ın, Dünya'nın ve Güneş'in Ay yörüngesi sırasında değişen göreli konumu sebebiyle ortaya çıkar.

Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer.