Bilim - Teknoloji Berlin'de tekno şov zamanı!
Paylaş
Berlin'de tekno şov zamanı!

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı IFA Berlin, 2 yıl aradan sonra yeniliklerle ziyarete açıldı. 46 ülkeden 1100 üreticinin katıldığı fuarda ana kurgu, sürdürülebilirlik, değişim, 5G ve dönüşüm üzerine odaklandı. Murat Gülderen'in haberi...

Berlin'deki fuarda aralarında Vestel, Arçelik, Sunny ve Arzum’un da yer aldığı tam 44 yerli teknoloji devi gövde gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

İşte etkinlikte öne çıkanlar... 

BÜKÜLEBİLEN EKRAN

LG, dünyanın ilk bükülebilen 42 inç OLED ekranını tanıttı. Kullanıcılar, 20 farklı kavis seviyesinden birini seçerek ekranı ayarlayabiliyor. Oyuncular için de özellik ekleyen şirket, ekranın 42, 32 veya 27 inç olarak yazılım ile boyutlandırılabildiğini duyurdu.

ÖN KAMERA TRENDİ

Akıllı telefon üreticileri geçmişte arkaya bakan kameraya öncelik verirdi, ancak en yeni sosyal medya uygulamalarının milyonlarca kullanıcısı için ön kameranın performansı daha da önemli hale geldi. Huawei Nova 10 ve Nova 10 Pro, geleneksel yaklaşımı değiştiren ilk akıllı telefonlar. Her iki cihaz da 4K video çekimi yapabilen etkileyici 60MP ultra geniş açılı ön kameraya sahip.

Haberin Devamı

KONFERANS YAPAN GÖZLÜK

Dijital gözlüklerle adını duyuran ‘Fauna Audio Glass’, özel bir çip sayesinde internete giren, telefonla konuşma yapmayı, online konferanslara katılmayı ve müzik dinlemeyi sağlayan akıllı gözlükler geliştirdi. Cihazın bu yıl içerisinde tüm dünya pazarına sunulması bekleniyor.

SNAPDRAGON'LU FERRARİ

Yeni nesil otomobiller artık sadece bir ulaşım aracı olmaktan çıkıp gezen bir bilgisayar haline geldi. Bunun en son örneği ise dünyanın en büyük çip üreticisi Qualcomm Snapdragon ile Ferrari ortaklığı oldu. Amaç Ferrari’nin dijital dönüşüm sürecini hızlandırmak ve aksamayan bir iletişimle sürüşü en konforlu hale getirmek. Bu iki devin şovu IFA’da Formula 1 aracında gösterildi.

CEP YIKAYAN MAKİNE

En çok hijyen sorunu yaşanan cep telefonu, araba anahtarı, kredi kartı gibi aletlerde tam temizlik dönemi başlıyor. Vestel’in özel geliştirdiği PureBeam Pro+ teknolojisi sayesinde artık dijital ve çipli cihazlar bulaşık makinelerinde sterilize edilebilecek.

REHBER KEDİ

Güney Koreli teknoloji üreticisi Macroact, yaşlılar ve hastalar için gözlerinin içerisinde kamera olan yapay zekalı kediler geliştirdi. Bu kediler, birlikte yaşadığı kişinin hareketlerini takip ederek herhangi bir hastalık durumunda kişinin yakınlarına ve acil servise haber veriyor. Kedi ayrıca kişinin ilaçlarını ve yapması gereken spor aktivitelerini de söylüyor.

Haberin Devamı

GÖZLERİ TAKİP EDEN CEP

Sony, her bir kamerası 4K çözünürlükte 120 FPS hızında video çeken yeni amiral gemisi telefonu Xperia 5 IV’yi tanıttı. Cihaz, bir canlının videosunu çekerken gözlere otomatik olarak odaklanıyor ve özne hareket ettikçe göze olan odağı koruyabiliyor. Bu özellik de tüm kameralarda kullanılabiliyor.

HASTA BAKICI YATAK

Hastaların durumunu anlık olarak izleyebilmek için yatak ucuna monte edilen Visserio adlı özel cihaz geliştirdi. Bu cihaz, sensörleri sayesinde yatakta yatan kişi, kalp sorunu yaşadığında, kriz geçirdiğinde, nefes darlığı çektiğinde ve istifra ettiğinde anında hemşire ve doktorlara haber veriyor.

SAHİBİNİ BİLEN FIRIN

Siemens’in iQ700 model fırını, akıllı algoritma kombinasyonu sayesinde, kullanıcısının yemek tercihlerini kodlayıp ona göre pişirme yapıyor. Örneğin kullanıcısı eti az pişmiş seviyorsa fırın bunu biliyor ve ekstra ayar yapılmazsa o şekilde çalışıyor. Kızartma sensörü sayesinde pizza, lazanya, kruvasan gibi birçok yemek veya tarif için tam da istenen şekilde kızarma derecesi verebilmek mümkün.

Haberin Devamı

LG İLE İŞBİRLİĞİ

Yerli teknoloji üreticisi Sunny de yeni nesil 4K WebOs Smart TV’ler başta olmak üzere yüzde 100 yerli robot süpürgeleriyle fuarda boy gösterdi. LG ile işbirliği içinde olan şirkette hedef çözüm ortaklıklarını artırarak ihracatı en az iki katına çıkarmak.