Bilim - Teknoloji Beyne akıllı format teknolojisi
Paylaş
Beyne akıllı format teknolojisi

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, beyne yerleştirilecek bir implant ile görme ve felç tedavisinde çığır açacak teknolojiyi altı ay sonra insanlarda denemeye hazırlanıyor.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk’ın çılgın ‘beyin implantı’ projesinde önemli bir eşik aşıldı. Musk, altı ay içinde insanlar üzerinde deneylere başlanacağını açıkladı. Neuralink implantı şimdiye kadar maymunlar ve domuzlar üzerinde deneniyordu. ABD’de tıbbi cihazlara onay veren Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) istenen evraklar teslim edildi. Beyne yerleştirilen madeni para büyüklüğündeki ‘N1 Link’ adlı implant ile nörolojik ve fiziksel bozuklukların tedavisi hedefleniyor. Nihai amacı insan beynini bilgisayar kadar güçlendirmek olan Musk, “Daha önce hiç görmemiş insanlara bile görme yetisi kazandırabileceğimize inanıyoruz. Kafatasından bir parçayı alıp yerine akıllı saat koymak gibi bir teknoloji” dedi.

Haberin Devamı

FELÇLİLERİ YÜRÜTECEK

Çünkü sinirsel bir arayüz cihazı olan bu implant bir akıllı saatte bulunan tüm özelliklere sahip. Yani insan beynini ‘formatlayarak’ kapasitesini akıllı saat donanımıyla yükseltecek. Kulak arkasına robotik kolları olan bir cihazla yerleştirilecek. Yapay öğrenme becerisine sahip olan implant ile dış dünyayla kablosuz iletişim kurmak ve protezleri düşünce gücüyle kontrol etmek de mümkün olacak. Üzerindeki binlerce elektrot, beyinden gelen komutları algılama ve aktarma kapasitesine sahip. Omurilik hasarına bağlı felç hastalarının sinir sistemi yoluyla aktarılamayan komutların aktarılarak ayaklanmasında, depresyon, hafıza kaybı gibi zihinsel hastalıkların tedavisinde de etkili olması bekleniyor.

Haberin Devamı

KORKUTUCU YAN ETKiLER

İngiltere’nin Daily Mail gazetesi, çipin denendiği bazı maymunların raporlarına ulaştı. Buna göre bazı maymunlar kusma, nefes kesilmesi ve öğürme gibi yan etkiler yaşadı. Bazı maymunlar da sağlıklarının bozulması nedeniyle uyutuldu.