Bilim - Teknoloji Bilim adamları, görme engelli bir öğretmenin harfleri tekrar görmesini sağladı
Paylaş
Bilim adamları, görme engelli bir öğretmenin harfleri tekrar görmesini sağladı

Amerikalı ve İspanyol araştırmacılara göre, 16 yıldır kör olan eski bir fen öğretmeni, kamera ve beyin implantı içeren görsel bir protez sayesinde harfleri görüp, nesnelerin kenarlarını ayırt edebildi. Hatta öğretmen video oyun bile oynayabiliyor.

Bilim insanları beyindeki görme merkezine yerleştirdikleri bir beyin implantı olan mikroelektrot ve gözlüğe takılan bir kamera ile gözleri görmeyen bir öğretmenin harfleri tekrar görmesini sağladı.

Haberin Devamı

The Journal of Clinical Investigation'da bu hafta yayınlanan çalışmaya göre, görme engelli bir kişinin gözlüğüne yerleştirilen kamera, doğrudan beynin görme merkezine yerleştirilen mikroelektrota görsel veri gönderiyor ve bu kişinin görmesini sağlıyor. Bilim insanlarının senelerdir üzerinde çalıştığı bu teknoloji artık gerçek oldu. Miguel Hernandez Üniversitesi’nden araştırmacılar arasında yer alan bilim insanı Eduardo Fernandez, “Bu tür cihazların, görme yetisini kaybetmiş insanlar için işlevsel görüşü geri kazanma potansiyelini göstererek ileriye doğru önemli bir adım attık” açıklamasında bulundu.

Video oyun da oynatıldı

Hatta görme engelli öğretmen Berna Gomez’e bir video oyun da oynatıldı. Oyunda, bir ekranda Maggie Simpson’ın sol veya sağ elinde silah tutan görüntüsü belirdi ve öğretmenin silahı tutan eli doğru bilmesi istendi. Gomez, gözlük ve mikroelektrot arasındaki veri etkileşimi doğrultusunda bunu başardı.

Haberin Devamı

Protezlerin bazı etkileri sınırlıydı. Gomez’den alfabedeki harfleri bilmesi de istendi fakat sistem tüm harfleri tanımlayamadı. Gomez, 'I', 'L', 'C', 'V' ve 'O' gibi harfleri ayırt edebildi. Bu çalışmanın Mayıs 2024 tarihine kadar devam edeceği bildirildi.