Bilim - Teknoloji Bilim insanları robotlara gülmeyi öğretiyor
Paylaş
Bilim insanları robotlara gülmeyi öğretiyor

Kyoto Üniversitesi’nden bilim insanları, Erica adlı Android robota ve yapay zekasına gülmeyi öğretmeye çalışıyor. Robot, insanın mizah algısını anlamak ve duruma ve yerine göre farklı şekillerde gülmek için eğitilmeye başladı.

Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, robotlara esprilere karşı uygun kahkahalar atmaları ve gülmeleri konusunda eğitmek için yapay zeka kullanmaya başladı.

Haberin Devamı

Kyoto Üniversitesi Enformasyon Bilimi ve Teknolojisi Bölümü'nde yardımcı doçent olarak görev yapan başyazar Koji İnoue, "Konuşma amaçlı yapay zekanın önemli işlevlerinden birinin empati kurmak olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşma eyleminin çok boyutlu olduğunu ve sadece doğru yanıtlar vermekle kalmadığını anımsatan İnoue, "Bu nedenle bir robotun kullanıcılarla empati kurmasının bir başka yolunun metin tabanlı bir sohbet robotuyla yapamayacağınız şekilde kahkaha paylaşmak olduğuna karar verdik" dedi.

Modeli oluşturan araştırmacılar, kahkahayı tespit etmeye ve ne tür bir kahkahanın iyi olacağına karar vermek için yapay zekaya başvurdu.

Sistemin testi sırasında iki ila üç dakikalık dört diyalog kullanıldı ve Erica, iyi bir performans gösterdi.

Haberin Devamı

İnoue, "Robotların belirgin bir karakteri olmalı ve bunu gülme, bakış, jest ve konuşma tarzı gibi konuşma davranışlarıyla gösterebileceklerini düşünüyoruz. Bunun kolay bir mesele olduğunu düşünmüyoruz elbette ve robotlarla bir arkadaşımızla olduğu gibi rahat şekilde sohbet edebilmemiz 10 ila 20 yıl, belki daha fazla sürebilir" diye konuştu.